Eveniment

Tânăr din Piatra Fântânele, reținut de polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Bistrița-Năsăud

 -  - 


Un tânăr de doar 18 ani din Piatra Fântânele a fost reținut pentru 24 de ore de polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Bistrița-Năsăud.

”Astăzi, 25 iulie, în baza probatoriului administrat într-o cauză penală aflată în instrumentarea polițiștilor Biroului pentru Protecția Animalelor Bistrița-Năsăud, a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr de 18 ani, din Piatra Fântânele. Tânărul este cercetat pentru comiterea infracțiunii de folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 205 din 2004, privind protecția animalelor. Din investigațiile efectuate până în prezent, a reieșit faptul că, în perioada aprilie-iunie 2022, acesta și-ar fi asmuțit câinii pe care-i deținea asupra altor câini, provocându-le răni și suferință. Polițiștii s-au sesizat din oficiu, în urma vizualizării unor imagini video,  postate pe o rețea de socializare. Totodată, pentru documentarea cauzei și administrarea probelor, polițiștii au descins la locuința tânărului, fiind efectuată o percheziție domiciliară, în urma căreia au fost ridicate mai multe documente relevante pentru caz”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

De asemenea, polițiștii au emis un ordin de plasare, unul dintre câinii folosiți la comiterea infracțiunii fiind preluat și plasat în adăpost.

Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița.

Oamenii legii atrag atenția că, potrivit Legii 205/2004 privind protecția animalelor, este interzisă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, iar pedeapsa pentru această infracțiune, prevăzută de art. 25 alin. (1) lit. c,  este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Conform legii privind protecția animalelor, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare.

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

De asemenea, se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.

Se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora.

Se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenţie a animalelor.

Totodată, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.

81 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.