Eveniment

Tânăr din Bistrița Bârgăului, prins drogat la volanul unei mașini; testarea Drugtest a arătat că acesta consumase două tipuri de droguri

 -  - 


Un tânăr din Bistrița Bârgăului a fost prins de polițiști în timp ce conducea o mașină deși se afla sub influența drogurilor. Testarea cu aparatul Drugtest a arătat că acesta consumase două tipuri de droguri.

În noaptea de 2/3 august, în jurul orei 03.40, polițiștii Biroului Rutier au depistat și oprit în trafic, pentru control, un autoturism care circula pe o stradă din Bistrița. La volan a fost identificat un tânăr de 20 de ani, din Bistrița Bârgăului. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul Drugtest 5000, rezultatul fiind pozitiv în cazul substanțelor Cannabis-5 și Metamfetamină. Ulterior, a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice în vederea determinării cu exactitate a substanțelor consumate. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă de către polițiștii Biroului Rutier sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Oamenii legii atrag atenția asupra pericolului la care se expun cei care conduc după ce au consumat substanțe psihoactive, dar și la care îi expun pe ceilalți participanți la trafic!

Consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și evita obstacolele apărute în cale. Totodată, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave”, precizează Poliția.

Conform deciziei Curții Constituționale, la testarea cu Drug Test și analizele toxicologice, nu este relevantă concentrația și nu există un nivel al concentrației minime de astfel de substanțe în organism. Rezultatele pot fi pozitive după mai mult timp de la consumul propriu-zis, fiind cunoscut faptul că mare parte dintre substanțele psihoactive au o remanență în organism de la câteva zile până la câteva luni de la ultima expunere, în funcție de intensitatea și frecvența utilizării. Testarea cu Drug Test se face din salivă, acesta putând detecta 6 tipuri de droguri. Dacă la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă.

De asemenea, conform  Art. 336 din Codul Penal, cei prinși în astfel de situații riscă închisoarea de la 1-5 ani sau amendă.

 ”Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere”, prevede legislația în vigoare.

265 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.