Tânăr din Zalău, reținut de polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice Bistrița-Năsăud

Un tânăr de 25 de ani din Zalău, județul Sălaj, a fost reținut pentru 24 de ore de polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice Bistrița-Năsăud, el fiind bănuit de comiterea unor înșelăciuni.

Din investigațiile efectuate până în prezent a reieșit faptul că, în cursul lunii ianuarie 2021, tânărul ar fi postat mai multe anunțuri de vânzare a unor telefoane mobile, prin intermediul unei platforme de vânzări online. Telefoanele erau expuse spre vânzare la prețuri mai mici decât prețurile de pe piață, astfel că ar fi indus în eroare, prin folosirea unei identități false, patru persoane pe care le-ar fi convins să transfere într-un cont bancar, diverse sume de bani, reprezentând avans sau plata unui telefon mobil. Ulterior, tânărul nu ar mai fi remis telefonul mobil cumpărat și nici sumele achitate cu titlu de preț sau avans”, precizează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

În prezent, tânărul se află în arestul IPJ Bistrița-Năsăud, urmând ca după expirarea perioadei de reținere să fie prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, în vederea dispunerii unei noi măsuri preventive.

Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor se ridică la 11.152 de lei.

Cercetările în  acest caz sunt continuate de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bistrița-Năsăud în vederea documentării faptei sub toate aspectele ei.

RECOMANDĂRILE POLIȚIȘTILOR PENTRU A VĂ PROTEJA DE ÎNȘELĂCIUNILE SĂVÂRȘITE ÎN MEDIUL ONLINE:

  • Achiziționați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenziile comerciantului înainte de a achiziționa produsul.
  • Păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru bunuri.
  • Evitați să faceți cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip ”full authentification”(Verified by Visa / MasterCard Secure Code).
  • Dacă efectuați cumpărături pe site-uri de comerț online de la persoane fizice, nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului) pentru a verifica bunurile achiziționate.
  • Efectuați o verificare faptică a bunului pe care urmează să îl cumpărați pentru a vă asigura că acesta există în materialitatea lui așa cum este prezentat în anunțul/postarea online, precum și pentru a verifica existența eventualelor defecte.
  • Evitaţi achiziţia de mărfuri oferite la preţuri mult mai mici decât preţul real, verificați valoarea reală a bunurilor pe site-urile de comerț autorizate. Indiferent de natura bunurilor postate nu reacționați precipitat la astfel de ,,oferte”, nu uitați faptul că expresia ,,prea bun ca să fie adevărat” se aplică în unele cazuri, iar un aparent chilipir se poate ,,concretiza”  într-o pagubă semnificativă.
  • Pentru a achiziționa bunuri cu o valoare ridicată, folosiți plăți prin ordin de plată cu confirmare, modalitate prin care banca reține suma de bani aferentă tranzacției pe care ulterior o deblochează și transmite vânzătorului ulterior unei confirmări primite de la cumpărător.
  • Efectuați un minim de verificări cu privire la entitatea cu care intenţionaţi să demaraţi relaţii comerciale, verificați cu atenție adresa e e-mail de pe care s-a transmis corespondența și nu efectuaţi tranzacţii bancare până nu obţineţi de la unitatea dumneavoastră bancară toate datele corespondente titularului contului bancar.
  • Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet.
  • Nu în ultimul rând verificaţi ca persoana cu care interacționați în mediul online să fie reală, si să nu folosească nume sau calităţi mincinoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *