VIDEO: La Alba Iulia, Asociația Tășuleasa Social a lansat proiectul ”Via Transilvanica”, unic în România. Acesta prevede realizarea unui drum de 950 de km, de la Drobeta Turnu Severin la Putna

Asociația Tășuleasa Social a lansat marți, 12 iunie, la Alba Iulia proiectul ”Via Transilvanica”, un proiect unic în România, care prevede realizarea unui drum pe o distanță de 950 de km, care va porni de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol, va străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna unde se odihnește Ștefan cel Mare. Drumul va lega, în opinia inițiatorilor acestui proiect, culturi, etnii, tradiții și obiceiuri vechi dar încă vii.

Ne-au inspirat potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, am văzut că astfel de drumuri au influențat culturi, au format comunități și au contribuit la dezvoltarea zonelor pe care le străbăteau” spun reprezentanții Tășuleasa Social.

Traseul va pune în valoare frumusețile naturii, istoria și cultura către publicul iubitor de drumeții, călărie sau ciclism. ”Traseul pe care îl vom amenaja are 950 de km, din experiența noastră de drumeți se poate parcurge în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului. Infrastructura Via Transilvanica oferă acces la apă potabilă, cazare și masă, dar și la informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice” spun inițiatorii proiectului.

La evenimentul de lansare, care s-a desfășurat în Piața Cetății din Alba Iulia, au luat parte mulți dintre promotorii și susținătorii proiectului, printre care se numără Nicolae Medforth-Mills, nepotul Regelui Mihai I și sportivul Tibi Ușeriu. Nu au lipsit reprezentanți ai autorităților locale, printre care prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care și-au arătat toată susținerea pentru ca acest proiect să devină realitate.

SURSA VIDEO: Ziarul Unirea

Sper ca într-un timp foarte scurt să vă putem invita la Bistrița, să parcurgem primii 100 de km pe acest traseu. Angajamentul este făcut și împreună cu prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, care a identificat deja traseul cu cei de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, vom acorda tot sprijinul echipei de la Tășuleasa ca primii 100 de km să fie inaugurați în acest an” a precizat președintele CJ B-N, Emil Radu Moldovan.

Asociația Tășuleasa Social anunță că ”fiind vorba de amenajarea unui drum extins, aceasta se va face în mai multe etape, o primă porțiune fiind prevăzută pentru 2018 – primii 100 km: Putna – Pasul Tihuța”. Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare  a călătorului pe traseu.

Mai multe fotografii de la lansarea proiectului găsiți pe pagina Ziarului Unirea.