Tehnologie de ultimă oră pentru un diagnostic exact, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița

La începutul acestui an, datorită investițiilor și dotărilor, Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost inclus în programul național de sănătate ”Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al accidentului vascular cerebral AVC”. Însă, cu toate că aparatura necesară există, investițiile în unitatea medicală nu se opresc aici. Recent, au fost achiziționate noi echipamente care să ajute medicii în stabilirea unui diagnostic cât mai exact. 

Este vorba despre un aparat de ultrasonografie Doppler cu sonde pentru examenul extracranian al arterelor cervicocerebrale și un aparat sistem Doppler transcranian pentru examenul transcranian al arterelor cerebrale. De data aceasta, investiția s-a ridicat la suma de circa 150.000 de euro.

Aceste noi achiziții permit identificarea cauzei AVC, evaluarea corespunzătoare a pacienților, dar și tratamentul țintit pentru a preveni reapariția bolii. De asemenea, pot fi evaluate persoane care suferă de o boală care crește riscul apariției AVC, dar și persoanele care manifestă simptome precum tinitus, tulburări de vedere, vertij sau amorțeli ale membrelor”, a declarat dr. Gabriela Deak, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgență Bistrița.

În ceea ce privește programul național în care a fost inclusă unitatea medicală, acesta este coordonat de dr. Oana Toma, medic specialist neurolog. ”Programul își dovedește eficiența, mulți pacienți care au beneficiat de tratament intervențional în caz de AVC fiind recuperați”, a mai precizat dr. Gabriela Deak.

 

 

 

Dacă suspectezi că cineva suferă un AVC, acționează rapid (F.A.S.T.) și fă-i următorul test:

F – Face (Fața) – Cere persoanei să zâmbească. Ți se pare că fața e asimetrică sau gura e căzută într-o parte?

A – Arms (Brațe) – Cere persoanei să ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Unul dintre ele rămane inert sau mai jos decât celălalt?

S – Speech (Vorbire) – Cere-i persoanei să repete o fraza simpla (de exemplu “Cerul este albastru”). Nu poți distinge ce zice sau vorbește ciudat?

T – Time (Timp) – Dacă remarci oricare dintre aceste semne, sună IMEDIAT la 112! Pentru ca persoana să fie transportată cât mai repede la spital, spune-i operatorului că suspectezi că aceasta a suferit un accident vascular cerebral și transmite-i ora la care au apărut primele simptome.