Ultimele noutati

Primăria Bistrița pune taxa de reabilitare pentru cine NU și-a plătit partea din contractul de modernizare a blocului: termopane și fațadă!

Pe schema taxei de salubrizare instaurată la nivelul municipului, Primăria Bistrița inventează o nouă taxă pentru recuperarea sumelor achitate de la bugetul local pentru reabilitarea unor blocuri.

Proiectul de hotărâre privind instituirea taxei de reabilitare termică şi mecanismul de recuperare a sumelor avansate de Consiliul local al municipiului Bistriţa pentru blocurile de locuinţe finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007 -2013 “Îmbunătăţirea eficenţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Executivul propune instituirea taxei de reabilitare termică in vederea recuperării sumelor avansate de Consiliul Local al municipiului Bistrița pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a proprietarilor din blocurile de locuințe situate în Bistrița.

Plata taxei de reabilitare termică se eşalonează pe o perioada de 5 ani; 6 ani; 8 ani, respectiv 9 ani, consideraţi ani calendaristici, în rate egale, începând cu anul în care a fost facută receptia la terminarea lucrărilor.

 

 

 

 

 

 

Până acum au rămas restanți locatarii din blocurile de pe: Str. Panait Cerna, nr.1, sc. A și B; Str. Stefan cel Mare, nr. 3; Str. Constantin Roman Vivu, nr. 10, sc. A, B, C și D; Str. Andrei Muresanu, bl. 5, sc. A, B și C, persoane fizice/persoane juridice.

q1-540x400Schema de finanţare, care se referă atât la lucrările de intervenţie, cât şi la realizarea auditului energetic şi a expertizei tehnice, este următoarea:
– 60% din finanţare este asigurată din fonduri structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene şi din alocaţii de la bugetul de stat;
– 40% reprezintă contribuţia însumată a consiliilor locale şi a asociaţiilor de proprietarilor, astfel:
– contribuţia proprie a autorităţilor administraţiei publice locale se stabileşte pe baza unor criterii socio – economice, în limita maximă a 30% din valoarea activităţilor/lucrărilor, care se aprobă prin hotărâre a consiliilor locale şi, în completare, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari constituit în acest sens;
– cota de contribuţie a proprietarilor nu poate fi mai mică de 10% din valoarea activităţilor/lucrărilor;

Actul normativ prevede posibilitatea primăriilor de a prelua şi sarcina financiară a Asociaţiilor de proprietari, dar cu recuperarea ulterioară a sumelor, în termen de maxim 10 ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor, prin intermediul taxei de reabilitare termică stabilită prin hotărâre a consiliilor locale.

Proiectul va fi supus dezbaterii în ultima ședință ordinară din acest an, care va avea loc joi 22 decembrie la sediul Primăriei Bistrița, de la ora 14.
Caricatură

Ziar de Bistrita