Testări gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, la Policlinica din Bistrița

 -  -  23356


Spitalul Județean de Urgență Bistrița anunță continuarea, în anul 2019, a Subprogramului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeş-Papanicolaou la populaţia feminină eligibilă în regim de screening, precizează instituția, într-un comunicat de presă.

Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea gratuită, prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolaou, a populației feminine.

Vor fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul programului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeș-Papanicolau normale.

Nu sunt eligibile femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

Programul se derulează prin intermediul medicilor de familie și medicilor recoltori.

Medici înscriși în rețeaua de screening: medicii de familie din județul Bistrița-Năsăud.

Medici recoltori: dr. Sticleț Maria, dr. Moldovan Cornelia, dr. Jianu Ramona Zemora.

Punct de recoltare: Cabinetul de Planificare Familială din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, str. Gării, nr. 9-11, Bistrița. Program pentru recoltare: de luni până vineri, între orele: 8.00-10.00 și 15.00-17.00.

Obiectivul principal al programului este reducerea incidenței formelor invazive ale cancerului de col uterin și mortalității specifice prin cancer de col uterin.

Obiectivele specifice sunt: depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament; creșterea gradului de informare a populației, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

2 bookmark
3 notes
81 views
bookmark icon

3 thoughts on “Testări gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, la Policlinica din Bistrița

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.