Tezaurul medieval descoperit la Fântânele a fost restaurat și urmează să fie expus la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Tezaurul medieval descoperit în localitatea  Fântânele, comuna Matei, a fost restaurat și urmează să fie expus la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Acesta conține 250 de monede de argint. 

Potrivit Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, tezaurul a fost descoperit în vara anului 2021, în urma unui diagnostic arheologic efectuat după ce arheologul Tatár Árpád a anunțat găsirea la suprafață, în arătură proaspătă, a unor monede. Ulterior, acesta a trecut printr-un amplu proces de restaurare și conservare în laboratorul de Restaurare-Conservare al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

”Datorat influenței mediului de zacere, monedele s-au lipit, ”sudat”, practic între ele și datorită produșilor de coroziune ai cuprului din aliajul argint-cupru. Tezaurul a trecut printr-o primă etapă de restaurare ce a implicat îndepărtarea depunerilor humice, a sărurilor solubile și separarea monedelor lipite una de alta, prin curățarea cu ultrasunete și alte intervenții specifice restaurării științifice. Tezaurul conține peste 250 monede din argint de valoare ridicată, așa cum sunt talerii leu (Löwentaler) emiși în Provinciile Unite ale Țărilor de Jos, piese de un sfert de taleri sau 18 groși (ort koronny) emiși de Regatul Poloniei și teritoriile dependente în numele lui Ioan Cazimir II (1648-1688) și monede poloneze cu valoare medie precum cele de șase groși (szóstak koronny). Așadar, valoarea tezaurului în epocă se ridica la peste 6500 de denari, o sumă nu tocmai modestă. Tezaurul a fost depus într-un vas cu interiorul smălțuit, cu înălțimea păstrată de aproximativ 12 cm. Alături de monede au fost tezaurizate și două ace de păr sau de voal, din argint aurit, decorate cu granule perlate, cu motive filigranate și cu pietre semiprețioase. O parte dintre monede au fost așezate în vas sub forma unor ”fișicuri”, cele mai mari, mai grele și valoroase (talerii) pe fundul vasului, iar piesele de un sfert de taler și cele de șase groși, amestecate între ele. Tezaurul de la Fântânele a fost îngropat în condițiile politico-militare dificile de după anul 1686, anul eliberării Budei și pătrunderii imperialilor în spațiul intracarpatic”, precizează Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Tezaurul medieval urmează să fie expus la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.