Național

Tichete sociale de 2.000 de lei pentru mamele din medii defavorizate

 -  - 


Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care prevede măsuri sociale pentru mamele care provin din mediile defavorizate, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Mamele şi copiii nou-născuţi din categoriile cele mai defavorizate vor primi un ajutor în valoare de 2.000 lei, în primele 3 luni de la naşterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Ajutoarele vor fi acordate în limita a 12 milioane euro, sumă alocată prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ajutorul de la stat trebuie cerut în maximum trei luni de la naşterea copilului, iar tichetele sociale vor fi acordate pe suport electronic și vor putea fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și strict pentru achiziționarea produselor de îngrijire pentru nou-născuți. 

Astfel, vor beneficia de acest sprijin:

– mamele cărora le-a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat;
– mamele care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei;
– mamele cu dizabilităţi;
– mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă – victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale;
– mame şi care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile;
– mamele minore;
– mamele – cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Listele cu persoanele care vor beneficia de aceste ajutoare vor fi întocmite de autorităţile administraţiei publice locale, prin Serviciile Publice de Asistenţă Socială, centralizate de către prefecturi, transmise Ministerului Afacerilor Interne şi, ulterior, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care este coordonatorul la nivel naţional al acestui program.

83 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.