Toate paturile de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița ar putea fi înlocuite cu altele noi. ”E timpul să ieșim din sfera second-hand!”

 -  -  1258


 

 

Aproape toate paturile cu care este dotat Spitalul Județean de Urgență Bistrița provin din donații, spune managerul unității medicale, Gabriel Lazany, care afirmă că în prezent se fac demersuri pentru a cumpăra paturi și saltele noi. ”Este timpul să ieșim din sfera second-hand”, este de părere Lazany.

Noi am primit paturi din ajutoare de la fundațiile cu care avem colaborări. Avem paturi din Germania, care acolo or fi fost utilizate 20 de ani. Cred că este momentul ca Spitalul Județean de Urgență Bistrița să facă un pas înainte și să ieșim din sfera second-hand. Nu cred că mai suntem la acest nivel”, a declarat Gabriel Lazany, îăntr-o conferință de presă.

Întrebat cât la sută din paturile SJU Bistrița provin din donații, managerul a spus că aproape sută la sută. ”Doar la secția de Anestezie și Terapie Intensivă am cumpărat paturi noi și au mai venit acum câteva la secțiile de Cardiologie și Neurologie unde se tratează accidentul vascular cerebral și pacienții gravi de la Cardiologie”, a mai completat Lazany.

În ceea ce privește saltelele, conducerea unității medicale afirmă că nu au fost acceptate niciodată saltele din donații, doar în condițiile în care acestea erau noi.

Managerul SJU Bistrița a precizat că s-a solicitat finanțare de la Ministerul Sănătății pentru a suporta o parte din costurile unei astfel de investiții (în proporție de 70 la sută), în vreme ce altă parte va fi susținută cu bani proveniți de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud (30 la sută).

Noi am mai făcut o solicitare suplimentară la Ministerul Sănătății, pentru că, din experiența mea, la sfârșitul anului rămân bani neutilizați. Sunt spitale care nu reușesc să își consume sumele alocate și atunci banii respectivi trec printr-un proces de redistribuire. Noi întotdeauna am făcut astfel de solicitări pe sfârșitul anului. De obicei am avut noroc. Și acum avem un acord cadru de aproximativ 12,6 milioane de lei pe care l-am făcut preventiv cu clauză suspensivă pentru a achiziționa tot ce înseamnă pat, saltele și noptiere în spital. Dacă avem noroc și ne va fi repartizată o nouă sumă, suntem pregătiți să o cheltuim”, a spus Gabriel Lazany.

Așadar, potrivit conducerii SJU Bistrița, achiziția de noi paturi, saltele și noptiere se va face pe două loturi, unul cu finanțate de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în acest caz banii fiind deja asigurați, în vreme ce pentru cel de-al doilea lot, finanțarea ar urma să fie asigurată de Ministerul Sănătății. ”Așteptăm vești pozitive de la minister”, a adăugat Lazany.

0 notes
383 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *