Tot mai multe cazuri de diabet și cancer în Bistrița-Năsăud. ”Tragic e că scade media de vârstă la care se pune diagnosticul!”

Numărul cazurilor de diabet şi de cancer înregistrate la nivelul judeţului Bistrița-Năsăud este în creştere de la an la an, arată statisticile Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud (CJAS B-N). În plus, potrivit conducerii instituției, media de vârstă a persoanelor diagnosticate cu astfel de boli a scăzut, fiind înregistrate cazuri la persoane tot mai tinere.

În ceea ce privește bolile oncologice, anul trecut la nivelul județului Bistrița-Năsăud au beneficiat de tratament peste o mie de persoane, suma decontată de CJAS B-N pe Programul Național de Oncologie fiind de 9,3 milioane de lei, în condițiile în care în județ se realizează doar o parte din tratamentele pentru bolile oncologice. Costul mediu per bolnav s-a ridicat la suma de 8.941 lei.

”Bolile oncologice sunt printre cele mai costisitoare afecțiuni și pentru că sunt scumpe medicamentele și pentru că sunt tratamente de lungă durată și apar tot mai multe medicamente noi. Sigur că sunt mai bune, dar sunt și mai scumpe. La noi în județ cheltuiala a fost de 9.362.119 lei, în condițiile în care noi nu suntem un județ în care se fac toate tratamentele cum e Clujul sau Bucureștiul. La noi se aplică tratamentul când deja pacientul este oarecum stabilizat și este pe o linie” a declarat Camelia Ilișuan – președintele director-general al CJAS Bistrița-Năsăud.

În ceea ce privește cazurile de diabet, peste 10.000 de bistrițeni au beneficiat de tratament anul trecut, sumele totale decontate de CJAS pe Programul Național de Diabet Zaharat fiind de aproximativ 20 de milioane de lei. Costul mediu per bolnav diferă în funcție de tipul acestuia. Cel mai mare cost a fost cu pacienții cu tratament mixt (atât pastile, cât și insulină) – 2.561 lei. Costul mediu pentru un pacient dependent de insulină a fost anul trecut de 1.487 lei, iar pentru pacientul cu medicație orală a fost de 579 lei.

Întrebată dacă a crescut numărul cazurilor de diabet și cancer la nivel județean, Camelia Ilișuan a precizat că acestea sunt în continuă creștere de la an la an.

Tot timpul cresc. Oncologia și diabetul tot timpul cresc, au o linie ascendentă. Și ceea ce este mai tragic este că scade media de vârstă la care se pune diagnosticul. De exemplu, la diabetul de tip II, unde se merge mai mult pe pastile sau uneori în  combinașie pastile cu insulină, care se diagnostica de regulă cam după vârsta de 50 de ani, acum sunt pacienți sub 40 de ani diagnosticați” a mai precizat Camelia Ilișuan.

Totodată, în ceea ce privește alte programe naționale de sănătate, CJAS Bistrița-Năsăud a mai decontat cheltuieli pentru pacienți cu boli rare (11 pacienți), boli endocrine – osteoporoză (148 pacienți), de natură ortopedică precum operații de șold (60 pacienți). De asemenea, la nivelul județului Bistrița-Năsăud s-au decontat și tratamentele post-operatorii pentru 52 de pacienți care au beneficiat de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană și pentru 179 de pacienți cu insufiență renală cronică.