Transferul fostului Cinematograf 23 August către Primăria Bistrița, pe ultima sută de metri. ”Ceea ce a trenat 10 ani de zile a fost rezolvat în 3 luni”

Procesul prin care clădirea fostului Cinematograf 23 August va fi transferată din administrarea RADEF România Film în cea a Primăriei Bistrița este aproape de finalizare, a anunțat primarul Ioan Turc.

Îmi exprim bucuria cu privire la ritmul în care a mers transferul fostului Cinematograf 23 August către municipalitate. Practic, protocolul de predare-preluare a fost întocmit și transmis de RADEF România Film, urmând ca noi, foarte repede, să actualizăm situația juridică a imobilului în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Se lucrează la acest lucru. Imediat ce această actualizare va fi finalizată, noi vom semnă pentru preluarea cinematografului. Documentele sunt la noi. Ceea ce a trenat 10 ani de zile a fost rezolvat în 3 luni”, a afirmat primarul Ioan Turc într-o conferință de presă.

În acest context, edilul Bistriței a completat că a purtat discuții cu regizorul Radu Afrim și că va fi gândit un proiect de fond legat de viitorul teatrului bistrițean.

”Săptămâna viitoare, domnul Radu Afrim va fi în Bistrița, vom clarifica termenii colaborării. Va fi o colaborare reală, nu una pe mici proiecte. Va fi o colaborare care va viza întreg proiectul noului teatru bistrițean”, a mai spus Ioan Turc.

După ce clădirea va ajunge în administrarea Primăriei Bistrița, municipalitatea va solicita efectuarea unei expertize tehnice la acest imobil. 

One comment

  1. Chiar dacă initial intentia primarului Turc era demolarea clădirii pentru a face loc unei parcări, se pare că acest lucru nu este posibil deoarece Legea nr.303/2008, in baza căreia se face transferul prevede faptul că sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective, iar acestea sunt obligate ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate. Asadar, conform legii primarul Ioan Turc nu are altă alternativă decât să reabiliteze clădirea. De fapt, el a identificat ca destinatie pentru clădirea fostului cinematograf 23 August care după ce va fi consolidată, refăcută, si adaptată, aceasta să devină sediu pentru teatru permanent la Bistrita. Totusi, pentru ca fostul „Cinema 23 August” să devină un teatru functional cu dotări la nivelul standardelor actuale inafară de consolidarea si reabilitarea clădirii este necesar ca in prelungirea sălii de spectacole actuale, in locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie construită o clădire nouă pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare , inclusiv o fosă pentru orchestră, dar si cabine pentru actori. In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii actuale, ar putea fi extins un foaier amplu pentru public prevazut si cu spatii pentru garderobă.