Trei noi zile libere pentru bugetari în 2023: 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august

 -  - 


Guvernul pregătește trei noi zile libere pentru angajații de la stat în anul 2023.

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Executivului se află un proiect de hotărâre prin care vor fi stabilite zilele libere de anul viitor, altele decât cele de sărbătoare legală.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, ”zilele de 24 ianuarie, 1 iunie şi 15 august 2023 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform prevederilor din Codul muncii”. Astfel, Guvernul vrea să declare și zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august drept zile libere, pentru a putea face punte de Ziua Unirii Principatelor Române, de Ziua Copilului şi de Sfânta Maria.

”Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor şi autorităţilor publice timp liber pentru recuperarea capacităţii de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală şi perioadele de repaus săptămânal, conform legii. (…) În ceea ce priveşte locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dispoziţiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică. De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispoziţiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 şi nici participanţilor în aceste procese”, se menţionează în nota de fundamentare a actului normativ.

Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023.

ACTUALIZARE

Guvernul a aprobat hotărârea prin care salariaţilor din instituţiile şi autorităţile publice li se acordă, în 2023, zile libere în 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

”Guvernul a aprobat hotărârea privind stabilirea de zile lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul viitor. Prin acest act normativ, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 vor fi zile libere pentru salariaţii din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea sunt situate între zile de sărbătoare în care nu se lucrează conform Codului Muncii şi zile de repaus săptămânal”, a precizat Cărbunaru.

Proiectul prevede şi perioadele pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere prin prelungirea în mod corespunzător a timpului de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite.

Potrivit Codului Muncii, zilele de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, 1 iunie – Ziua Copilului şi 15 august – Adormirea Maicii Domnului sunt zile libere de sărbătoare legală.

 

Vizualizări 167 

bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.