Trei persoane din judeţul Iaşi, reţinute în urma percheziţiilor din dosarul vizând furturile din locuinţele unor bistriţeni. Cum acţionau hoţii

Trei persoane din județul Iași, bănuite că făceau parte dintr-o grupare infracțională specializată în comiterea de furturi din locuință, au fost reținute de polițiștii bistrițeni pentru 24 de ore.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate ieri, 11 septembrie, la locuințele unor persoane din județul Iași, într-un dosar penal aflat în instrumentarea polițiștilor de la Serviciulde Investigații Criminale, a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore a trei persoane, bănuite de comiterea unor furturi din locuință. La percheziții au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, relevante pentru cauză, telefoane mobile și suma de 4050 de lei. Totodată, a fost ridicat în vederea indisponibilizării un autoturism despre care polițiștii au indicii că ar fi fost folosit la comiterea faptelor. Trei bărbați cu vârste cuprinse între 25-43 de ani, toți din localitatea Moțca, județul Iași, au fost conduși la sediul I.P.J. Bistrița-Năsăud pentru audieri, iar ulterior au fost reținuți pentru 24 de ore”, informează Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

Potrivit poliţiştilor, din cercetările efectuate până în prezent a reieșit faptul că, în perioada ianuarie-august 2020, cei trei, împreună cu o femeie de 31 de ani, din aceeași localitate, sub pretextul că achiziționează diverse obiecte (electrocanice vechi, fier vechi), ar fi acostat persoane vârstnice, care locuiau în zone mai izolate, în mediul rural.

Pentru achitarea contravalorii, aceștia ar fi folosit bancnote de cupiură mare, astfel încât să determine vânzătorul să ofere rest, pentru a putea observalocul unde păstrează banii. Ulterior, într-un moment de neatenție sau chiar în altă zi, se întorceau pentru a sustrage bani. De asemenea, aceștiaar fi folosit autoturisme înmatriculate în străinătate, pe care le-ar fi schimbat des,pentru ca persoanele cu care ar fi intrat în contact să nu poată oferi prea multe detalii”, mai precizează IPJ Bistriţa-Năsăud.

Cercetările în acest caz sunt continuate pentru documentarea întregii activități infracționale și recuperării prejudiciului, estimat la peste 85.000 de lei.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., de sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Criminalistic din cadrul I.P.J. Bistrița-Năsăud, precum și a celor din cadrul I.P.J. Iași.