Trei scenarii cu privire la redeschiderea școlilor din toamnă, analizate de autorități. Care sunt acestea

 -  -  21115


Autoritățile analizează trei scenarii pentru reluarea cursurilor în noul an școlar – 2020 – 2021, a afirmat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, care a prezentat cele trei variante luate în calcul ținând cont de contextul epidemiologic actual.

Am avut o întâlnire cu domnul inspector general Mureșan (n.r. – Mihai Mureșan) de la Inspectoratul Școlar și cu doamna director Andrițoiu (n.r. – Anca Andrițoiu) de la Direcția de Sănătate Publică și lucrurile stau cam așa: există trei scenarii. Unul dintre acestea – scenariul A – este cel al normalității, cu alte cuvinte, copiii o să înceapă școala normal, ca și până acum. Acesta este scenariul în care situația epidemiologică ne-ar permite. După cum arată astăzi, situația nu ne permite acest scenariu, motiv pentru care sunt și alte scenarii. Scenariul B e unul mixt, în care o parte dintre elevi vin la școală și o parte stau acasă, urmând apoi o alternanță din acest punct de vedere – la școală – acasă. Scenariul C este cel cu privire la desfășurarea online a activității didactice. Deci astăzi există aceste trei scenarii pe care le avem în discuție”, a spus prefectul Stelian Dolha într-o emisiune la AS-TV.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai afirmat că o decizie în acest sens ar putea fi luată în fiecare județ în parte, în funcție de situația epidemiologică locală.

”S-ar putea ca toate aceste trei scenarii să fie luate la nivel local, județean. Adică,cu alte cuvinte, vorbim de un fel de descentralizare a școlilor. Uitându-ne pe hartă putem observa că sunt județe în care situația epidemiologică le permite să meargă chiar pe variantă normală – cele albe. Sunt județe unde putem merge pe o variantă mixtă – cele galbene și sunt județe unde e clar, e doar varianta online – cele portocalii sau roșii”, a mai spus Stelian Dolha.

Prefectul mai este de părere că autoritățile trebuie să facă încă de pe acum pregătiri pentru redeschiderea școlilor din septembrie, indiferent de scenariul care se va impune atunci.

”Ceea ce putem face astăzi și ce am început deja este să ne pregătim pentru septembrie. Va trebui să avem dezinfectant, materiale de dezinfecție, măști și omul de serviciu, care de data aceasta nu cred că mai poate să fie angajat doar cu jumătate de normă, pentru că măsurile de igienă și de dezinfecție o să fie mult mai dense. Poate va trebui chiar să dublăm numărul de angajați pe acest sector, pe fiecare școală în parte. Adică nu putem să facem dezinfecția dimineața și seara. Eu cred că va trebui să avem și o variantă intermediară, și în cursul zilei. Aici va trebui să mai lucrăm și o să avem discuții și cu doamna ministru pe această temă. Am înțeles că la nivel de inspectorate școlare există o întâlnire la Alba Iulia, la finele acestei săptămâni, urmând să fie discutate și aceste aspecte”, a mai completat Stelian Dolha.

Prefectul spune că se va analiza cu atenție evoluția situației epidemiologice locale și în funcție de aceasta se va stabili și scenariul pentru noul an școlar 2020 – 2021. ”Mi-ar plăcea să avem varianta normală, varianta A, în care merg normal copiii la școală”, a încheiat Stelian Dolha.

2 notes
240 views
bookmark icon

2 thoughts on “Trei scenarii cu privire la redeschiderea școlilor din toamnă, analizate de autorități. Care sunt acestea

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *