Tronsonul de la Telciu până în Dealul Ștefăniței al DN 17C intră în reabilitare anul acesta; investiția e de circa 4 milioane de euro

 -  -  11744


Tronsonul de drum de la Telciu până în Dealul Ștefăniței, care face parte din DN 17C, va fi reabilitat anul acesta, valoarea totală a investiției fiind de circa 4 milioane de euro. Lucrările vor începe în scurt timp și vor fi executate de compania Dimex.

”Anul acesta avem în plan să venim din Telciu până în Dealul Ștefăniței, un tronson de 15 km, cu lucrări de reciclare – ranforsare. Ulterior, vom continua din Dealul Ștefăniței până în zona Moisei, unde vrem să facem legătura cu DN 18. Avem finanțare asigurată, licitație e făcută, avem și constructor. Compania Dimex lucrează acolo”, a declarat șeful Secției Bistrița a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, Alexandru Slavita.

Alexandru Slavita

Potrivit acestuia, lucrările pe acest tronson de circa 15 km vor începe la finalul acestei luni.

”Ordinul de începe a lucrărilor a fost dat. Compania Dimex face deja lucrările pregătitoare. A plouat foarte mult și e foarte ud sistemul rutier. Facem șanțuri, evacuăm apa din drum și spre finalul lunii ne apucăm de treabă”, a adăugat sursa citată.

Valoarea acestei investiții este de 21 de milioane de lei, circa 4 milioane de euro.

Totodată, luni, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat procedura de achiziție publică a unor lucrări de reparare a DN 17C pentru stoparea efectelor calamităților.

Este vorba despre o serie de lucrări de consolidare în zona Dealul Ștefăniței, unde am avut trei alunecări de teren. În urmă cu doi ani, în primăvara din 2019, în acea zonă am avut problemele. Anul trecut iar s-au activat și am făcut documentații pe calamități. Anul trecut s-a făcut expertiza și documentația DALI pentru achiziția lucrărilor. Acum au fost scoase la licitație aceste lucrări. Noi am mai intervenit acolo și am lărgit puțin ca să putem ține ambele benzi de circulație deschise, dar se circulă cu restricții. În zonă există semnalizare de restricții”, a mai precizat ing. Alexandru Slavita.

Valoarea estimată a acestor lucrări este de 10,2 milioane lei, termenul până la care pot fi depuse oferte fiind 18 iunie.

DN 17C (86 km) traversează mai multe comune din Bistrița-Năsăud – Dumitra, Salva, Coşbuc, Telciu, Romuli, dar și din județul Maramureș – Săcel și Moisei.

Pe acest tronson de drum au mai fost executate lucrări și în anii trecuți, porțiunea de la Năsăud la Telciu, în lungime de circa 20 km, fiind deja reabilitată.

În ceea ce privește DN 17D, de la ieșire din Șanț spre Valea Mare, pentru acest tronson încă nu a fost stabilit constructorul.

”Se așteaptă redactarea sentinței în procesul aflat la Înalta Curte de Casație și Justiție între cei doi mari constructori – MIS Grup și ARL Cluj. (…) Nu e mare filozofie. Betonul se presează, se fac comasări de rosturi, se pune un prim strat de asfalt, apoi antifisură și încă două straturi de asfalt. Dacă s-ar finaliza procedura de contestație, în trei luni de zile s-au putea încheia lucrarea. Și aici avem deja finanțarea asigurată”, a adăugat Alexandru Slavita.

1 notes
869 views
bookmark icon

One thought on “Tronsonul de la Telciu până în Dealul Ștefăniței al DN 17C intră în reabilitare anul acesta; investiția e de circa 4 milioane de euro

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *