Turneu educaţional având ca temă autismul, în şase oraşe din ţară, printre care și Bistrița

 -  -  1069


Asociaţia UMA ED ROMÂNIA prezintă şi pune în dezbatere publică un subiect actual al societăţii româneşti – autismul, prin organizarea unui turneu educaţional în şase oraşe din ţară cu spectacolul de teatru document – ‘Refracţie’. Este un proiect itinerant care se desfăşoară în lunile septembrie şi octombrie 2018 în Braşov, Câmpia Turzii, Cluj Napoca, Bistriţa-Năsăud, Suceava şi Câmpulung Muscel.

Turneul începe luni, 24 septembrie, ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului ‘Sică Alexandrescu’ din Braşov. Seria spectacolelor continuă la Cluj Napoca (9 octombrie, Urania Palace), Suceava (11 octombrie, Teatrul ‘Matei Vişniec’), Bistrița-Năsăud (12 octombrie, Centrul Cultural Dacia), Câmpulung Muscel şi Câmpia Turzii.

”Reprezentaţia durează 50 de minute, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Piesa Refracţie se adresează în primul rând familiilor persoanelor cu tulburare de spectru autist, elevilor, studenţilor în formare, cadrelor didactice, specialiştilor implicaţi direct sau indirect în problematica autismului, autorităţilor publice locale, ONG-urilor, dar şi publicului larg interesat de astfel de evenimente. În spaţiul de joc vor performa: actriţa Nicoleta Lefter, coregrafa Silvia Călin şi elevul Andrei Ostrowski, în vârstă de 14 ani” arată organizatorii evenimentului, într-un comunicat de presă.

Refracţie este un proiect unic pe scena din România şi are la bază un efort susţinut de cunoaştere a percepţiei copiilor şi adulţilor cu autism, oferind astfel publicului ocazia de a înţelege mai bine universul interior al acestora şi modul în care fiecare dintre noi interacţionează cu lumea din jur. Fiecare reprezentaţie este urmată de discuţii cu publicul, moderate de un specialist din comunitatea locală implicat direct în problematica autismului.

”Refracţie încearcă să creeze un posibil dicţionar al autismului, nu prin inventarierea termenilor, ci prin găsirea unor reprezentări – verbale, vizuale, coregrafice – ale modului de gândire şi simţire al unui copil cu autism” a precizat Oana Stoica, Inside autism, Dilema Veche.

Ideea realizării acestui spectacol colectiv, produs de Asociaţia UMA ED ROMÂNIA în 2015, a pornit de la volumul ‘Mâini cuminţi. Copilul meu autist’, semnat de bistrițeanca Ana Dragu.

0 notes
194 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *