UBB a aprobat dezvoltarea primului program postuniversitar în Tehnologii Cuantice din ţară

În primăvara anului viitor, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va organiza primul program postuniversitar naţional în Quantum Technologies (Tehnologii Cuantice).

Într-un comunicat de presă, universitatea precizează că programul va fi organizat împreună cu specialişti din ţară (inclusiv din institute şi companii de profil) şi străinătate, pe un curriculum modern, cu metode de educaţie inovative, şi vine în contextul în care tot UBB elaborează strategia naţională în domeniu, şi anume strategia pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice (QTSTRAT – https://news.ubbcluj.ro/ubb-va-elabora-strategia-romaniei-in-noile-tehnologii-cuantice-comunicatiile-cuantice).

Programul urmăreşte formarea de specialişti în acest domeniu emergent de frontieră, iar condiţiile concrete de participare vor fi anunţate din timp, public şi pe site-ul Institutului de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie al UBB (Institutul STAR-UBB – http://starubb.institute.ubbcluj.ro/).

UBB este unul din actorii cheie în tehnologia informaţiei din ţară, singurul membru de tip universitate din ţară al EIT Digital (European Institute of Innovation and Technology), şi ţinteşte să fie unul dintre actorii cheie în tehnologiile cuantice. Odată cu coordonarea strategiei naţionale în tehnologie cuantice, era absolut normal să dezvoltăm în paralel şi programe academice pentru a forma viitorii specialişti într-un domeniu, care, emergent fiind, evident că duce lipsă de o masă critică de resursă umană; îi încurajăm şi pe alţii din ţară să facă acest lucru, în colaborare sau independent de noi, însă, pentru a fi cu sens şi cu plusvaloare, prin raportarea coerentă la viziunea pe care o vom implementa prin strategie„, arată rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potenţial revoluţionar în ştiinţă, societate şi economie (https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/quantum-technologies-flagship).

Spre exemplu, reţelele de telecomunicaţii cuantice şi de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment ce implică o componentă de digitalizare.

UBB, în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice (QTSTRAT). În plus, în contextul descris mai sus, UBB a devenit deja şi partener în programul european de master în cybersecurity CYBERUS (https://news.ubbcluj.ro/program-de-master-european-in-cybersecurity-la-ubb/).

UBB este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şase ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată. Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene „world-class/research-intensive”, iar din 2021 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.