Ultimele noutati

UDMR-iștii sar în apărarea fetiței de clasa a 5-a lovită cu umbrela de-un elev de-a 6-a pe motiv că vorbea ungurește în incinta Colegiului Andrei Mureșanu! Politicienii unguri traduc incidentul copilăresc: “manifestație anti-maghiară!!!”

Comunicat UDMR: “O elevă din clasa a V-a a Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița a fost agresată de doi colegi, joi 21 septembrie, în pauza dintre orele de curs. Eleva vorbea în limba maghiară cu două colege în momentul în care doi elevi din clasa a VI-a de la secția română a aceleași școli au agresat-o verbal și fizic. Mai întâi i-au adresat injurii, apoi au lovit-o cu umbrelele, pe eleva care, de altfel, vorbește foarte bine și limba română. Ulterior, băieții au recunoscut că i-a deranjat faptul că eleva vorbea în limba maghiară.

Uniunea Democrată Maghiară din România și organizația a UDMR Bistrița-Năsăud condamnă ferm comportamentul elevilor agresori și au luat legătura cu părinții fetei, cărora le acordă tot sprijinul pe parcursul anchetei interne, inițiată de conducerea școlii.

 

hir_8693

muresanu_bistrita

 

 

 

 

 

 

 

Este regretabil faptul că acum, când ne apropiem de centenarul din 2018, în această zonă a comunităților dispersate apar astfel de manifestări antimaghiare. De data aceasta într-un oraș în care de altfel românii și maghiarii conviețuiesc în relații pașnice în viața de zi cu zi.

Deși se cunosc împrejurările în care a avut loc acest incident, considerăm important să specificăm faptul că atât mass media română, cât și o parte a zonei politice au un anumit rol și o responsabilitate în ceea ce privește provocarea unor astfel de incidente. Pe parcursul ultimelor luni au incitat în permanență la ură împotriva comunității maghiare, accentuându-se permanent faptul că maghiarii ar reprezenta un pericol pentru România.

Din nefericire, realitatea o dovedește, că de la agresiunea verbală se poate ajunge cu ușurință la agresiune fizică, că instigarea la ură are un preț mult prea mare și poate avea oricând consecințe neprevăzute.

Facem apel din nou reprezentanților mass-media și politicienilor din România să renunțe la instigări care au scopul de a dezbina cele două comunități. Persoanele responsabile, liderii de opinie nu ar trebui să dea curs unei astfel de retorici ci să promoveze calea dialogului.”

Uniunea Democrată Maghiară din România,

Organizația județeană a UDMR, Bistrița-Năsăud.

 

Atilla Antal e președinte-executiv al UDMR pe județ, director-adjunct la Andrei Mureșanu și cel care a dorit înființarea unui Liceu Maghiar la Bistrița!

v2Acest caz izolat a fost răspândit de UDMR Bistrița-Năsăud, organizație care a folosit termeni destul de duri în comunicat, pentru a prezenta cele întâmplate și au descris incidentul dintre copiii de clasa a VI-a ca fiind:  manifestație anti-maghiară!!! : ” Este regretabil faptul că acum, când ne apropiem de centenarul din 2018, în această zonă a comunităților dispersate apar astfel de manifestări antimaghiare. De data aceasta într-un oraș în care de altfel românii și maghiarii conviețuiesc în relații pașnice în viața de zi cu zi.” după cum a scris UDMR în comunicat!

 

 

În plan local, UDMR a încercat înființarea unui liceu în limba maghiară (prin divizarea Colegiului Andrei Mureșanu), dar proiectul a fost respins de consilierii locali în 2015 și de-atunci NU s-a mai materializat. La nivelul Consiliului Local, Attila Antal (director-adjunct al Colegiului Andrei Mureșanu) a fost desemnat prin vot secret să facă parte din delegația Primăriei la Besancon și se va deplasa în Franța alături de Camelia Tabără (fost director la Andrei Mureșanu, actualmente inspector școlar general).

Traian Băsescu, nervos pe unguri: ” În toate stațiile MOL se distribuie hărți cu Ținutul Secuiesc Autonom în mijlocul țării… Vă rog din suflet: NU mai cumpărați benzină de la MOL!”

 

Reamintim că fostul președinte Traian Băsescu a declarat la școala de vară a PMP ca românii să NU mai cumpere benzină de la stațiile MOL, deoarece în benzinărie se împart hărți cu Ținutul Secuiesc. Declarația a adus prejudicii de imagine companiei menționate și a fost preluată de toată presa din România. UDMR a  amintit voalat acest caz  în comunicatul cu cazul de la Andrei Mureșanu “mass media română, cât și o parte a zonei politice au un anumit rol și o responsabilitate în ceea ce privește provocarea unor astfel de incidente.”

 

“În toate stațiile MOL se distribuie hărți cu Ținutul Secuiesc Autonom în mijlocul țării. Dragii mei, cei care aveți mașini…. vă rog din suflet: NU mai cumpărați combustibil de la MOL… sunt atâtea stații… NU ai cumpărați combustibil de la MOL pentru că nicio companie nu își poate permite să facă o campanie împotriva Constituției Statului pe teritoriul căruia a fost primită. Cum să faci să promovezi prin pliante distribuite în benzinăriile MOL, Autonomia Ținutului Secuiesc, când tu îți desfășori activitatea comercială pe teritoriul unei țări Stat în a cărei Constituție scrie clar: Stat Unitar. Stat Unitar NU înseamnă Stat cu enclave autonome, ci un stat în care tot teritoriul este dominat de aceleași legi.” – a declarat Traian Băsescu la Școala de Vară a PMP, eveniment l care a fost prezent și deputatul Ionuț Simionca împreună cu o puternică echipă de membrii.

 

simonca

p14

 

 

 

 

 

 

 

 

La 2 săptămâni distanță de la aceste declarații, un caz izolat între câțiva copii de clasa a V-a și a VI-a este prezentat de UDMR ca fiind… o manifestație anti-maghiară! De remarcat că Atilla Antal este directorul-adjunct al școlii respective și totodată președintele executiv al filialei UDMR.

La întrunirea care i-a inflamat pe unguri, Traian Băsescu a abordat un discurs în care s-a axat pe politica militară și pe modul ineficient în care se cheltuie banul public pentru securitate. Fostul președinte a vorbit despre vulnerabilitate prin lipsa de integrare a statelor UE în chestiuni de securitate, în comparație cu Federația Rusă. Fostul președinte a folosit o comparație și a spus că U.E cheltuie ineficient 227 de milioane de euro pe securitate , în timp ce Federația Rusă cheltuie doar 55 de miliarde, însă cu toate astea cetățenii europeni au sentimentul vulnerabilității.

Băsescu a vorbit celor prezenți despre activitatea oamenilor politici care conduc țara și care abordează teme superficiale, în loc să se axeze pe chestiuni de esență și să accelereze procesele de integrare cu U.E, în contextul unei globalizări evidente pe o schemă tripolară pe axa: Washington – Moscova – Beijing!

 

 

 

Cosmin Botezat

 
Caricatură

Ziar de Bistrita