Un investitor din București, dispus să construiască șase blocuri. Propune ca strada Ghinzii să devină zonă de BLOCURI! Urbaniștii care au MUTILAT orașul vor decide, iar primarul Crețu va avea semnătura FINALĂ!

La Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a fost depus un proiect prin care un investitor solicită acordul de mediu pentru a introducere un teren de pe strada Ghinzii, nr. 4 – 4A, în intravilanul municipiului Bistrița în vederea realizării unui ansamblu de locuinţe colective şi servicii.

 

Propunere: strada Ghinzii să devină zonă de blocuri! Decizia va aparține urbaniștilor din Primăria Bistrița! 

Terenul pe care ar urma să se construiască nu mai puțin de șase imobile cu regim de înălțime P(D) + 3E are o suprafață de 14.201 mși se află parţial în intravilanul municipiului Bistriţa şi parţial în extravilanul municipiului Bistriţa (o suprafață de 1.621 m2).

Suprafaţa de teren din intravilan are funcţiunea L2 – subzonă de locuire individuală cu regim de construire discontinuu cu înălţimea maximă de P+2 E. Pentru această suprafață de teren se propune schimbarea destinației din funcțiunea L2 în L3 – locuinţe colective în regim maxim de înălţime P+3E şi funcţiuni compatibile funcţiunilor de locuire individuală şi colectivă.

Potrivit proiectului, Florin Vasile Ponoran cu domiciliul în București, propune ”schimbarea destinaţiei terenului aflat în intravilan din L2 în L3 şi construirea a șase imobile cu regim de înălţime P(D)+3E”. În acest sens, modificările din Planul Urbanistic General pot fi realizate doar cu acordul Serviciului Urbansim din Primăria Bistrița (subordonat direct primarului). Momentan, conform Planului Urbanistic General aprobat acum câțiva ani, strada Ghinzii are un regim de înălțime limitat la construcții cu 2 etaje! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe strada Ghinzii NU există deocamdată niciun bloc și zona este predominată de vile. Încă de pe vremea lui Ceaușescu, zona Ghinzii a fost considerată zonă rezidențială a municipiului printre puținele zone unde existau case cu etaj. După Revoluție, strada Ghinzii și Valea Ghinzii (prelungirea străzii) au cunoscut o amplă dezvoltare imobiliară, motiv pentru care la întocmirea Planului Urbanistic general s-au trasat anumite restricții și reguli a regimul construcțiilor. Singura excepție de la regulă o reprezintă așa-zisul bloc a lui Duca, aflat în construcție la intersecție cu Drumul Județean 173 C, care duce spre Jelna).

De menționat că PUG-ul suferă modificări majore și în multe sub-zone ale municipiului au răsărit blocuri, după ce anumiți investitori au reușit să obțină modificări ale cadrului general, prin diverse tertipuri: întocmiri PUZ-uri sau prin modificări de încadrare ale sub-zonei (cum este cazul de față, când un investitor privat vrea să ridice 6 blocuri de 3 etaje într-o zonă de vile).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O suprafață de circa 4.500 m2, respectiv 30% din teren, este destinată spațiului verde. De asemenea, se vor amenaja alei carosabile și pietonale.

Investitorul urmează să facă demersurile necesare pentru obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare pentru a putea realiza ceea ce și-a propus.

5 comments

  1. Daca ar fi sa ne luam dupa aprecieri ale statisticilor, cine stie unde am ajunge. La fel se scrie in articole ca Bistrita are 70.000 de locuitori, cand este o statistica in care spune clar ca la 1 ianuarie 2016 municipiul avea 93.000 de locuitori cu domiciliul in Bistrita! Cei care nu au domiciliul in oras nu au fost socotiti, si sunt si aia ceva. Si de atunci, sunt 2 ani aproape. Nu e rau, la fel si posibilitatile cresc. E bine sa se construiasca… asa e, trebuie pastrata si zona de case, dar fiind intr-o continua dezvoltare, fiecare face pe unde apuca si gaseste loc. Ce sa facem, asta avem, cu asta traim. Numai sanatate !

  2. Corecta aprecierea. Pai daca avem un PUG aprobat de ce il tot modificam?

  3. @Tazman: Sa se faca blocuri si in Bistrita dar nu pe camp si nu in zone de case. Opinia ta tradeaza un evident interes personal si o lipsa de respect fata de semenii tai.

  4. In 2060 INS ne spune ca in Romania vor trai doar 8,8 milioane locuitori. Majoritatea vor fi rromi si musulmani. Mai incet cu asa zisa dezvoltare de imobile ca vor ramane de izbeliste. Tinerii si cei care fug de furaciunile din tara nu se vor intoarce. Totul este deja desertaciune. Vai de curu vostru !

  5. De ce va consumati atata pentru niste blocuri cu 3 etaje? alea sunt ca niste vile mai mari. Macar de facea cu 7-8 etaje. Acceptati odata ca orasul se dezvolta si faptul ca vin investitori, e bine primit. In Cluj se darama casa, si pe acelasi loc se face bloc de 10 etaje si nu se plange nimeni pentru asta.