Un nou centru de permanență va fi înființat în Bistrița-Năsăud. Unde va funcționa?

Președintele director general al Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan, a declarat că în ceea ce privește medicina de familie, județul Bistrița-Năsăud stă bine față de alte județe din țară. ”În momentul de față nu există zone care să nu fie acoperite. Chiar dacă avem câteva localități în care nu există medic de familie, pacienții sunt arondați la medicii din vecinătate. Noi stăm foarte bine față de restul țării” a declarat Camelia Ilișuan.

Începând din acest an au crescut și veniturile medicilor de familie: ”Începând cu anul acesta, medicilor de familie li s-au mai mărit valorile la tarifele pe servicii, la punctul per capita. În fiecare trimestru mai primesc ceva din regularizări. În funcție de ce se realizează la nivelul țării și de fondurile alocate pe anul respectiv pentru medicii de familie, trimestrial se face o regularizare, în sensul că se mai acordă ceva în plus. Deci dacă punctul este 17 lei să spunem, la regularizare poate să fie 19 lei” a mai spus Camelia Ilișuan.

În ceea ce privește venitul unui medic de familie, sursa citată spune că acesta nu este relevant pentru că este influențat de mai mulți factori: dacă mediul plătește chirie pentru spațiu, de numărul de asistenți sau alți factori. Întrebată dacă un medic de familie primește în mână peste 10.000 de lei, Camelia Ilișuan a spus că nu crede că suma este aceasta după ce sunt plătite toate contribuțiile. ”Personal, cred că rămâne cu circa 6.000 – 7.000 de lei” a spus Camelia Ilișuan.

Un nou centru de permanență va fi înființat în municipiul Bistrița

Președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud a mai precizat că în ceea ce privește asistența medicală acordată pacienților, situația mai este compensată și de asistența asigurată în cele trei centre de permanență din județ, de la Teaca, Năsăud și Valea Bârgăului. ”Cele trei centre funcționează și, dacă nu mă înșel, de anul viitor se va mai înființa un centru de permanență. Asta dacă aprobă Ministerul Sănătății, pentru că au cam pus frână din cauză că sunt situații în țară în care există câte 30 de centre de permanență într-un județ. Însă de această situație se ocupă Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. Nu știu dacă s-a aprobat sau nu, să sperăm că se aprobă. S-au făcut cheltuieli foarte mari în țară cu aceste centre și au fost multe reclamații” a mai declarat șeful CJAS B-N.

Referitor la acest subiect, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, a declarat că noul centru de permanență va fi amenajat chiar în municipiul Bistrița.

Noul centru de permanență va fi la Bistrița. De fapt, noi am mobilizat cumva medicii de familie pentru că începând cu luna ianuarie, Unitatea de Primiri Urgențe va intra în reabilitare. Astfel, UPU nu va mai putea prelua chiar toate solicitările și atunci pentru codurile care nu reprezintă urgențe e important să fie un centru în municipiu. Ministerul a zis să ne limităm doar la situații speciale și motivate și am cerut și ne-au spus că dacă avem buget corespunzător putem să îl înființăm” a declarat dr. Anca Andrițoiu.

În județul Bistrița-Năsăud există 139 de cabinete de medicină de familie.

FOTO: www.salajulpursisimplu.ro