Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o exploatație de porci domestici din Bistrița-Năsăud

 -  -  1136


Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o exploatație de porci domestici de pe raza localității Sânmihaiu de Câmpie, informează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

În această situație, la propunerea Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, a fost notificat prefectul judeţului, Stelian Dolha, care, la rândul său, a convocat Centrului Local de Combatere a Bolilor, în vederea actualizării și aprobării „Planului de măsuri pentru combaterea şi prevenirea difuzării virusului PPA pe teritoriul județului BN”.

”Având în vedere evoluţia şi extinderea galopantă a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României, s-a delimitat o zonă de protecție de minim 3 km în jurul focarului, care la rândul ei trebuie să fie într-o zonă de supraveghere cu o rază de cel puțin 10 km. Zona de protecție cuprinde localitătile: Sânmihaiu de Câmpie, La Curte. Zona de supraveghere: Zoreni, Jimbor, Sălcuța, Fântânele Sîngeorzu-Nou, Bungard, Moruț, Brăteni, Budurleni, Archiud, Stupini, Comlod, Orosfaia, Coșeriu, Delureni, Fântânița, Scoabe, Visuia, Miceștii de Câmpie, Budești-Fânațe, Budești. Din zona afectată fac parte următoarele fonduri de vânătoare: 2 Dobric, 3 Agrieș, 4 Târlisua, 19 Nepos (parțial), 20 Mintiu, 21 Măgheruș, 32 Sâniacob, 33 Figa, 34 Malin, 1 Negrilești”, precizează Prefectura Bistrița-Năsăud.

În aceste condiții, autoritățile atrag atenția consumatorilor să nu cumpere porci fără documente sanitare veterinare care să ateste starea de sănătate și nici carne de porc din locuri neautorizate. De asemenea, consumatorii sunt sfătuiți să nu consume carne și produse din carne de porc fără ca aceasta să fie examinată sanitar-veterinar. 

0 notes
261 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *