Un nou focar de pestă porcină africană, confirmat în Bistrița-Năsăud

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Bistrița-Năsăud, pe raza comunei Nușeni. Întrucât există riscul ca acest virus să se extindă și într-o altă comună învecinată – comuna Chiochiș, autoritățile au luat decizia de a extinde măsurile de prevenție și în această comună.

Prefectul județului, Stelian Dolha, și reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud și ai Centrului Local de Combatere a Bolilor s-au deplasat în cele două comune – Nușeni și Chiochiș – și au analizat situația, prezentând măsurile care se impun în acest context.

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Romulus Bița, a subliniat că este extrem de important ca toți crescătorii de porci să declare numărul real de suine pe care le dețin în gospodării, precizând că este necesară identificarea acestora prin crotal. Astfel, în cazul în care un animal este afectat de apariția pestei porcine africane, crescătorii lor vor putea beneficia de despăgubiri.

Totodată, reprezentanții autorităților locale au subliniat importanța respectării cu strictețe de către proprietarii de animale a măsurilor minime de prevenție și biosecuritate (tăvițe dezinfectante, limitarea circulației persoanelor în zonele afectate sau suspicionate cu PPA, interzicerea vânzării și cumpărării suinelor), astfel ca, în cazul apariției pestei porcine africane, în 45 de zile DSVSA să poată să stingă focarele. În schimb, dacă măsurile sunt tratate superficial, riscul ca virusul să se răspândească dintr-o gospodărie în alta este foarte mare, fiind vorba de un virus extrem de contagios.

În continuare, autoritățile au anunțat că vor organiza campanii de informare cu privire la măsurile de prevenție, precum și de conștientizare a contagiozității pestei porcine africane, urmând ca autoritățile din zonă să monitorizeze respectarea acestora. De asemenea, vor continua patrulările zilnice pe raza fondurilor de vânătoare pentru a depista eventualele animale bolnave sau moarte din cauza pestei porcine și a limita răspândirea virusului.

Acesta este cel de-al patrulea focar de pestă porcină africană confirmat în acest an în județul Bistrița-Năsăud.