Un primar PSD din Bistrița-Năsăud acuză actuala guvernare că a stopat plățile prin PNDL 2

 -  -  1055


Un primar PSD din Bistrița-Năsăud acuză actuala guvernare că a oprit plățile prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală etapa a II-a. Primarul comunei Rodna, Tinu Grapini, s-a arătat îngrijorat că administrația pe care o conduce nu va putea duce la bun sfârșit două proiecte finanțate prin acest program derulat cu fonduri guvernamentale.

Din punct de vedere al administrației publice locale, noi ne lovim de foarte multe probleme. De doi ani de zile aşteptăm de la Guvernul României să vină cu ceva în sprijinul autorităților locale. Așa cum PSD a venit cu PNDL 1 și PNDL 2, tot așa așteptăm să fim sprijiniți de Guvern şi cu alte programe de finanţare, da până astăzi nu s-a întâmplat nimic. Din acest punct de vedere, avem tot felul de promisiuni”, a spus Tinu Grapini într-o conferință de presă susținută la Bistrița.

Primarul comunei Rodna susține că, în loc să vină cu noi variante de finanțare, actuala guvernare a oprit plățile prin PNDL 2.

Am participat la o ședință cu domnul ministru al Dezvoltării, care ne spunea că actualizările pe PNDL 2 privind costurile trebuie să fie foarte repede puse în practică pentru că au apărut discrepanțe între ceea ce am avut noi pe proiecte și ceea ce este astăzi. Și constructorii se confruntă cu astfel de probleme, neputând să ducă la îndeplinire contractele pe care le avem. Nu am primit nici măcar o înştiinţare că se doreşte actualizarea proiectelor. Ba mai mult, avem o problemă de săptămâna trecută. Am fost înştiinţaţi că se opresc finanţările pe PNDL 2, lucru care ne pune în mare dificultate pe noi, administraţiile publice locale, care avem încheiate contracte cu constructorii pentru a finaliza ceea ce avem în contract cu Guvernul. Îngrijorarea noastră, a primarilor, este că nu o să ne putem duce la bun sfârşit investiţiile începute”,  a mai spus sursa citată.

Potrivit primarului, comuna Rodna are în prezent două proiecte finanțate prin PNDL 2 – reabilitarea Liceului Tehnologic ”Florian Porcius” şi modernizarea drumului Rodna – Valea Vinului.

Cred că Guvernul ar trebui să fie mai aplecat asupra tuturor problemelor cu care se confruntă comunitățile locale și cred că ar fi binevenit ca adresa pe care ne-au trimis-o să se ridice pentru cei care avem proiecte în derulare. Nu știu ce o să se întâmple cu cei care au contracte, dar care încă nu au început lucrările. Totuși, sunt contracte încheiate care ar trebui duse la bun sfârșit. (…) Dacă constructorii vor duce la bun sfârşit lucrările, se vor genera penalităţi de întârizre şi nu ştiu cine le va plăti. Noi ne-am făcut foarte bine treaba, dar nu știu cine o să deconteze aceste penalități dacă cei cu care avem contract de finanţare schimbă regulile în timpul jocului ”, a mai precizat Tinu Grapini.

În opinia primarului, perioada 2016-2020 a reprezentant ”o gură de oxigen pentru autorităţile locale, Programul Național de Dezvoltare Locală fiind extrem de benefic pentru comunitățile rurale.

0 notes
180 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *