Unde se poate efectua examenul trichineloscopic la porcii sacrificați în gospodării. Recomandările inspectorilor sanitar-veterinari

În vederea prevenirii unor posibile îmbolnăviri cu parazitul Trichinella Spiralis la om, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bistrița-Năsăud recomandă proprietarilor de animale efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificați în gospodării.

”În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici sau, dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Bistrița-Năsăud.

Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sângiorz-Băi), precum şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (examen numai prin digestie artificială), care vor funcţiona zilnic între orele 8.30 -16.30 (luni-sâmbătă) respectiv 10-14 (duminica).

Examinarea trichineloscopică se face contra cost (21 lei + TVA, la analizele efectuate prin metoda examinării directe, respectiv 76 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale).

Odată cu proba dusă la examinare, proprietarii sunt obligaţi să predea medicilor veterinari și crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.

DSVSA Bistrița-Năsăud atrage atenția că sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave.

Este interzisă comercializarea cărnii obținută în urma sacrificării tradiționale pentru consum public (magazine, unități de alimentație publică, piețe agroalimentare, etc) sau către terțe persoane, această carne fiind destinată doar consumului propriu, în familie”, precizează DSVSA Bistrița-Năsăud.

Potrivit legislației în vigoare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticați cu Trichinella Spiralis vor fi despăgubiți la valoarea de înlocuire a animalului, în cazul în care aceștia sunt deținuți cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea și înregistrarea obligatorie în registrul agricol și în sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor.

Totodată, în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, DSVSA Bistrița-Năsăud anunță că va organiza acțiuni de control la unitățile de producție, depozitare și comercializare a produselor de origine animală și non-animală, precum și controale în trafic, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Inspectorii sanitari-veterinari recomandă populației să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar, să nu consume carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul negativ, în urma examinării pentru Trichinella spp., și să cumpere animale numai dacă sunt însoţite de certificatul de sănătate şi de formularul de mişcare emise de către medicul veterinar.

Consumatorii pot adresa sesizări la numărul de telefon al DSVSA Bistrița-Năsăud 0263 224 974, 0733 014 054, Fax 0263 206 029 sau la adresa de e-mail: office-bistrita-nasaud@ansvsa.ro.