UPU Bistrița își desfășoară activitatea cu jumătate din numărul de medici prevăzut de lege

 -  -  1252


Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul spitalului din Bistrița își desfășoară activitatea cu jumătate din numărul de medici prevăzut de legislația în vigoare, a precizat managerul Gabriel Lazany, care spune că se fac demersuri pentru angajarea unor noi medici la UPU. 

”La UPU, normativul de personal este puțin diferit față de restul spitalului. Dacă la secțiile clinice normativul de personal se face în funcție de numărul de paturi, la UPU se face în funcție de numărul de prezentări. Conform legii, normativul de personal pentru medici este de doi medici/tură la 20.000 de prezentări pe an. Noi având 48.500 de prezentări anul trecut, în mod normal ar trebui să avem cel puțin patru medici pe tură plus medicul șef, deci în tura de dimineață ar trebui să avem cinci medici, iar în turele de noapte ar trebui să avem patru medici. Din păcate, noi acum lucrăm cu o normare de personal de 20.000 de prezentări/an, adică cu doi medici pe tură. Sperăm să reușim să găsim medici pentru a asigura exact normarea de care este nevoie. La personalul mediu și auxiliar nu este problemă, în momentul în care se scot posturi la concurs acestea se vor ocupa”, a declarat managerul Gabriel Lazany, luni, într-o conferință de presă.

Acesta a completat că în prezent este în derulare un concurs în urma căruia la Bistrița ar putea veni încă doi medici urgentiști.

”Acum avem un concurs pentru medici UPU la care se pare că vom avea, în premieră, doi candidați pe două posturi, deci vă dau vestea că s-ar putea să avem doi medici noi în UPU, ceea ce este un lucru îmbucurător. Așteptăm normele de aplicare ale legii privind organizarea rezidențiatului în teritoriu, să vedem cum putem aduce medici rezidenți care să lucreze efectiv la Bistrița. Conform legislației în vigoare, după anul 3,5 de rezidențiat, ei deja pot să facă gărzi în partea de prespital și ne-ar ajuta foarte mult să acoperim foarte mult gărzile pe mașina de SMURD”, a mai spus Lazany.

Numărul pacienților care ajung la UPU crește de la un an la altul, mai spune managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, care a mai precizat că cea mai mare nemulțumire a pacienților este legată de timpii mari de așteptare.

”Noi am solicitat deja Ministerului Sănătății să ne aprobe să lucrăm cu 20 de paturi în loc de 13 câte avem în prezent, ceea ce va duce la o diminuare a timpilor de așteptare în UPU. Este una dintre cele mai mari nemulțumiri ale pacienților – timpii de așteptare. Din păcate, în momentul de față ne confruntăm cu timpi de așteptare foarte lungi, având în vedere că e și vârful sezonului gripal, adresabilitatea către UPU este în continuă creștere. Dacă în 2018 am avut 44.000 de adresări la UPU, în 2019 am avut 48.500, deci o creștere de aproximativ 10%. Nu cred că acest trend se va inversa. În continuare, adresabilitatea către UPU va fi din ce în ce mai mare. Am observat o adresabilitate crescută și pe partea de UPU Pediatrie, mai ales după ce am finalizat lucrările de modernizare, am ajuns deja la un număr de aproximativ 80-90 de prezentări pe zi doar în UPU Pediatrie”, a mai adăugat Lazany.

0 notes
377 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *