Urmează patru zile în care activitatea din centrele comerciale din Bistrița va fi suspendată. Vor fi deschise doar magazinele care comercializează produse alimentare sau hrană pentru animale

 -  -  1271


Municipiul Bistrița și localitățile aparținătoare sunt în carantină, motiv pentru care autoritățile județene fac o serie de recomandări populației, informând totodată că magazinele care comercializează produse nealimentare din centrele comerciale din municipiul Bistrița vor fi închise în zilele de 28, 29 și 30 noiembrie, precum și în 1 decembrie.

Inspectoratul Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud remintește cetățenilor că trebuie să țină cont de câteva aspecte pentru a limita răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus.

Astfel, pentru a evita producerea aglomerațiilor în centrele comerciale la acest sfârșit de săptămână, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale se poate face cu respectarea unor intervale orare:

  • 10:00 – 14:00 pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani
  • 06.00 – 10.00 sau 14.00 – 20.00 pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani.

Totodată, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor, aprovizionarea cu bunuri de strictă necesitate trebuie realizată în imediata apropiere a domiciliului fără a mai intra în zona carantinată.  

Deplasările din și în interiorul zonei carantinate sunt permise doar pentru:

  • transportul de marfă indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și pentru aprovizionarea populației;
  • persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, veterinar, situațiilor de urgență, administrației publice, al aistenței și protecției sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, agiculturii, alimentației publice, comunicațiilor și transporturilor;
  • persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitatea profesională în afara zonei carantinate;
  • persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
  • deplasarea din alte motive justificate, precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui  rude/afin sau a unei persoane aflate în întreținere, asitența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • urgențele medicale.

Totodată, Inspectoratul Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud informează că sâmbătă – 28 noiembrie, duminică – 29 noiembrie, luni – 30 noiembrie și marți 1 – decembrie, centrele comerciale de tip Mall, indiferent de tipul accesului, din exterior sau din interior, își suspendă temporar activitatea pe perioada instituirii măsurii de carantină.         

De asemenea, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimație de serviciu sau adeverință eliberată de angajator.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe proprie răspundere, completată în prealabil.

În zona carantinată se permite oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul cădirilor și numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinta în localitatea respectivă, fără participarea persoanelor din alte localităţi.

De asemenea, tranzitarea municipiului Bistrița de către autovehicule este permisă doar pe șoseaua de centură a orașului, fără a fi permisă oprirea pe teritoriul zonei carantinate. În funcție de destinație și tonajul autovehiculului, municipiul poate fi ocolit prin județele învecinate, ori pe rutele: Beclean- Năsăud- Ilva Mică- Strâmba-Josenii Bârgăului sau Beclean-Năsăud- (Bistrița cartier Unirea) -Livezile.

De asemenea, în această perioadă se acționează permanent atât în filtre formate din jandarmi, polițiști și polițiști locali, amplasate la intrarea în/ ieșirea din zona carantinată, cât și prin controale în interiorul acesteia pentru a ne asigura că cetățenii respectă toate măsurile de protecție sanitară. Scopul desfășurării acestor acțiuni este de a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus.

0 notes
396 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *