Eveniment

Urmează zile caniculare în Bistrița-Năsăud; meteorologii au emis cod galben de disconfort termic ridicat

 -  - 


Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, mai multe avertizări de caniculă și disconfort termic ridicat pentru mai multe județe din țară, valabile în perioada 21 – 24 iulie. Și județul Bistrița-Năsăud este vizat de o astfel de avertizare.

Potrivit ANM, joi, 21 iulie, va fi în vigoare o atenționare cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. Aceasta vizează zone din Banat, Crișana, Oltenia și în sud-vestul Transilvaniei și al Munteniei, unde vremea va fi caniculară. ”Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități”, arată ANM.

Ulterior, în zilele de 22, 23 și 24 iulie, ”valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade”. În acest interval va fi în vigoare o avertizare cod galben de caniculă.

Totodată, în perioada 22 – 23 iulie, mai multe județe din țară se vor afla sub avertizare cod portocaliu de caniculă.

”Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, completează ANM.

33 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.