Utilizarea măștilor textile va fi interzisă în noul an școlar, a anunțat ministrul Sănătății

Utilizarea măștilor textile va fi interzisă în noul an școlar, elevii urmând să poarte doar măști de uz medical, a anunțat marți Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. În ceea ce privește noul an școlar, premierul Florin Cîțu a completat că priorităţile zero ale Guvernului sunt siguranţa copiilor şi desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică.

Într-o videoconferință cu prefecții, ministrul Sănătății a prezentat principalele modificări care vor exista în noul an școlar.

Referitor la mijloacele de protecție, se menține obligativitatea purtării măștii în spațiile închise. În spațiile deschise, masca nu este obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar pentru că acolo anticipăm că vor avea loc aglomerații de persoane și că nu se va putea menține corespunzător distanțarea fizică. Activitatea sportivă se poate desfășura preferabil în spații exterioare, iar dacă condițiile meteo nu permit se poate desfășura în interior, până la incidența de 2 la mie fără masca de protecție. Suplimentar față de ce a fost prevăzut în anul anterior, măștile utilizate de către elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și la nivelul universităților și facultăților, trebuie să fie măști de uz medical. Deci nu se mai permite utilizarea măștilor textile. Avem în vedere această modificare și aceste mențineri ale mijloacelor de protecție, deoarece cifrele privind incidența și severitatea infecției cu COVID-19 la copii sunt îngrijorătoare atât la nivel internațional, cât și la nivel național. Ce vedem în aceste zile sunt rate crescute de spitalizare pentru copiii infectați cu COVID-19”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă.

Potrivit ministrului Sănătății, prioritatea Guvernului este începerea și menținerea învățământului față în față cât mai mult posibil.

Se va opta pentru participarea zilnică cu prezența fizica a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ cu respectarea tuturor normelor de protecție până când incidenta cumulata în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate se menține sub 6 la mia de locuitori. Când incidența trece peste 6 la mia de locuitori, lucrăm acum cu două posibile scenarii: unul este trecerea în învățământ online integral sau sistem hibrid cu învățământ online pentru copiii care sunt nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a continua învățământ față în față pentru copiii care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile”, a completat sursa citată.

Totodată, la videoconferința cu prefecții a participat și premierul Florin Cîţu, care le-a cerut reprezentanților Guvernului în teritoriu să pregătească începerea anului şcolar. Prim-ministrul României a subliniat că priorităţile zero sunt siguranţa copiilor şi desfăşurarea cursurilor, în condiţii de pandemie, cu prezenţă fizică.

”În ceea ce priveşte anul şcolar, este clar că avem nevoie de o verificare a tuturor clădirilor în care funcţionează şcolile, acolo unde nu s-au făcut încă. Deci asta este prioritatea zero. Vreau să eliminăm din start acele pericole, acolo unde sunt probleme, să ştim exact unde sunt şcolile cu probleme şi să vedem cum putem să rezolvăm problema, situaţia. Şi aş vrea să eliminăm anul acesta, pe cât posibil, acele discuţii sau evenimente, disfuncţionalităţi pe care le vedem la fiecare început de an şcolar. De aceea ne pregătim de acum pentru începutul anului şcolar. Pe de-o parte, e adevărat, suntem încă în pandemie, şi trebuie să ţinem cont de acest lucru. (…) Vreau să începem şcoala cu prezenţă fizică şi să rămână aşa, deci trebuie să luăm toate măsurile, să respectăm toate normele pe care le avem de protecţie împotriva COVID. Deci pentru începerea anului şcolar priorităţile zero: siguranţa copiilor şi bineînţeles în condiţii de pandemie să rămână anul şcolar cu prezenţă fizică”, a declarat premierul Florin Cîţu.