Vasile Jimborean, cel care a pus bazele celui mai complet fond documentar despre istoria sportului din Bistrița-Năsăud, ar putea deveni cetățean de onoare al Bistriței

FOTO: Bistrițanews.ro

Vasile Jimborean, cel care a pus bazele celui mai complet fond documentar despre istoria sportului din județul Bistrița-Năsăud, ar putea primi titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Bistrița”, potrivit unui proiect de hotărâre care va fi analizat luna aceasta de Consiliul Local Bistrița.

Amploarea activității pe care domnul Jimborean Vasile a desfășurat-o timp de peste 40 de ani, în mod voluntar și cu o dedicare rar întâlnită, are un puternic impact pozitiv asupra imaginii municipiului Bistrița pe plan naţional şi internaţional şi îl recomandă cu prisosinţă pentru decernarea titlului de ”Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa” ca expresie a aprecierii comunităţii noastre pentru o viaţă bogată în realizări neegalate până acum”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi supus aprobării.

Vasile Jimborean a văzut lumina zilei în Bistrița Bârgăului, iar când avea vârsta de 4 ani familia sa s-a mutat la Bistrița. Aici a absolvit liceul, făcând parte din prima generație de absolvenți ai Liceului seral ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, în anul 1959. Pe parcursul celor patru ani de liceu, tânărul elev lucra peste zi în echipa părintelui adoptiv, echipă în care s-a și calificat ca zugrav.

Renunță la meseria de zugrav odată cu intrarea la facultate și absolvă cursurile Facultății de Istorie – Filozofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.

A predat, în calitate de profesor, la Toplița și mai apoi la liceul din Teaca până în anul 1971, când renunță la catedră pentru a îmbrățișa cariera de gazetar.

A lucrat la cotidianul „Ecoul” apoi, în diverse perioade, la „Mesagerul”, „Pasajul”, „Amfiteatru”, „Viața” – ultimele două publicații fiind lansate chiar de el. Din 1985 activează la Biblioteca Județeană timp de 10 ani, la secțiile „Periodice” și „Împrumut adulți”. În fapt, din anul 1980 a pus bazele unui fond documentar în domeniul sportului, fond care a fost dezvoltat continuu cu informații din varii domenii: științe exacte, cultură generală, artă.

Orice oraș din România s-ar mândri cu un asemenea fond documentar care cuprinde mii de fișe, cărți, reviste, fotografii. De altfel, bogăția documentară a acestui fond a sprijinit numeroși autori în cercetările lor pentru elaborarea a diverse studii, cărți, lucrări (studenți), grade (profesori, antrenori). Existența acestui fond l-a ajutat și pe creatorul său să-și mai îndeplinească o dorință: aceea de a face cunoscuți cât mai mulți concetățeni cu rezultate deosebite în activitatea lor profesională, cu care bistrițenii să se poată mândri și lăuda. A semnat, în calitate de autor, 25 de volume dintre care amintim: „Chenare umane care nu se uită” (2003); „Și ei au făcut sport” (vol. I-IV, 2006-2009); „AJF – 15 ani de fotbal județean” (vol. 1-2, 2007); „Sub zodia scorpionului” (2010); „CSM – 30 de ani de împliniri” (2016). Găzduit într-un spațiu adecvat, fondul documentar este apreciat de numeroase personalități din varii domenii de activitate, atât din țară cât și din străinătate”, se mai arată în documentația atașată proiectului de hotărâre ce va fi analizat de Consiliul Local Bistrița.

Proiectul va fi supus votului în ședința ordinară din 26 mai.

One comment

  1. Profesorul, scriitorul si jurnalistul bistritean Vasile Jimborean Minta şi-a dedicat sportului bistritean cea mai mare parte din viaţă. Inca din 1971 a intrat in presa locala la fostul ziar „Ecoul” actualul „Rasunetul”, ca sef al redactiei sport. Dar meritul său este că din 1980 a adunat tot ce înseamnă publicaţie sportivă, ajungând să păstorească în prezent aproape 5000 de cărţi şi încă câteva mii de reviste apărute în patru limbi, dar şi multe mii de poze din 1950 încoace. Toate acestea se constituie sub forma unei biblioteci găzduită de Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, cunoscută sub numele de „Fondul documentar Vasile Jimborean”.
    Printre cele mai valoroase achiziţii se numără colecţia de reviste ”Educaţie Fizică şi Sport”, cel mai vechi exemplar datând din 1923, precum şi ”Sport”, publicată prima dată în 1957. Dar, cea mai valoroasă colecţie este compusă din numere ale revistei franceze „Miroir Sprint”, care cu greu mare mai poate fi găsită.
    Fondul documentar „Vasile Jimborean”, mai contine fanioane, fulare, cupe şi echipamentele sportive, alături de înregistrări audio şi chiar şi video cu marii sportivi bistriţeni.
    Fondul documentar prin valoroasele sale colectii a devenit a devenit o institutie vie, fiind unul dintre locurile cele mai căutate de către studenţii la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport- Extensia Bistrita, care folosesc materialele adunate aici pentru elaborarea lucrărilor de diplomă.
    Vasile Jimborean a scris mai multe cărţi, despre fotbal, handbal, box, atletism, schi, karate sau tenis de masă, toate avându-i în centru pe sportivii bistriţeni.
    Pentru toate acestea, domnul Vasile Jimborean Minta merită cu prisosinţă conferirea titlului „Cetățean de onoare al municipiului Bistrița” pe anul 2022- anul Centenarului Clubului Sportiv Gloria Bistrița.