Vasile Jimborean, cel care a pus bazele celui mai complet fond documentar despre istoria sportului din Bistrița-Năsăud, ar putea deveni cetățean de onoare al Bistriței

 -  -  1


Vasile Jimborean, cel care a pus bazele celui mai complet fond documentar despre istoria sportului din județul Bistrița-Năsăud, ar putea primi titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Bistrița”, potrivit unui proiect de hotărâre care va fi analizat luna aceasta de Consiliul Local Bistrița.

Amploarea activității pe care domnul Jimborean Vasile a desfășurat-o timp de peste 40 de ani, în mod voluntar și cu o dedicare rar întâlnită, are un puternic impact pozitiv asupra imaginii municipiului Bistrița pe plan naţional şi internaţional şi îl recomandă cu prisosinţă pentru decernarea titlului de ”Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa” ca expresie a aprecierii comunităţii noastre pentru o viaţă bogată în realizări neegalate până acum”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi supus aprobării.

Vasile Jimborean a văzut lumina zilei în Bistrița Bârgăului, iar când avea vârsta de 4 ani familia sa s-a mutat la Bistrița. Aici a absolvit liceul, făcând parte din prima generație de absolvenți ai Liceului seral ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, în anul 1959. Pe parcursul celor patru ani de liceu, tânărul elev lucra peste zi în echipa părintelui adoptiv, echipă în care s-a și calificat ca zugrav.

Renunță la meseria de zugrav odată cu intrarea la facultate și absolvă cursurile Facultății de Istorie – Filozofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.

A predat, în calitate de profesor, la Toplița și mai apoi la liceul din Teaca până în anul 1971, când renunță la catedră pentru a îmbrățișa cariera de gazetar.

A lucrat la cotidianul „Ecoul” apoi, în diverse perioade, la „Mesagerul”, „Pasajul”, „Amfiteatru”, „Viața” – ultimele două publicații fiind lansate chiar de el. Din 1985 activează la Biblioteca Județeană timp de 10 ani, la secțiile „Periodice” și „Împrumut adulți”. În fapt, din anul 1980 a pus bazele unui fond documentar în domeniul sportului, fond care a fost dezvoltat continuu cu informații din varii domenii: științe exacte, cultură generală, artă.

Orice oraș din România s-ar mândri cu un asemenea fond documentar care cuprinde mii de fișe, cărți, reviste, fotografii. De altfel, bogăția documentară a acestui fond a sprijinit numeroși autori în cercetările lor pentru elaborarea a diverse studii, cărți, lucrări (studenți), grade (profesori, antrenori). Existența acestui fond l-a ajutat și pe creatorul său să-și mai îndeplinească o dorință: aceea de a face cunoscuți cât mai mulți concetățeni cu rezultate deosebite în activitatea lor profesională, cu care bistrițenii să se poată mândri și lăuda. A semnat, în calitate de autor, 25 de volume dintre care amintim: „Chenare umane care nu se uită” (2003); „Și ei au făcut sport” (vol. I-IV, 2006-2009); „AJF – 15 ani de fotbal județean” (vol. 1-2, 2007); „Sub zodia scorpionului” (2010); „CSM – 30 de ani de împliniri” (2016). Găzduit într-un spațiu adecvat, fondul documentar este apreciat de numeroase personalități din varii domenii de activitate, atât din țară cât și din străinătate”, se mai arată în documentația atașată proiectului de hotărâre ce va fi analizat de Consiliul Local Bistrița.

Proiectul va fi supus votului în ședința ordinară din 26 mai.

1 notes
1 view
bookmark icon

One thought on “Vasile Jimborean, cel care a pus bazele celui mai complet fond documentar despre istoria sportului din Bistrița-Năsăud, ar putea deveni cetățean de onoare al Bistriței

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.