Veste bună! Liceul Agricol Beclean, printre liceele care vor primi finanțare complementară de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

 -  -  18


 

 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a organizat o întâlnire de lucru cu reprezentanții liceelor agricole din țară, reuniune la care a fost prezent și ministrul Petre Daea, dar și alți reprezentanți din acest domeniu. Discuțiile au avut în prim plan unul dintre obiectivele principale ale ministerului – acela de a stopa declinul învățământului liceal agricol prin acordarea de sprijin financiar, astfel încât acesta să răspundă gradului de inovare din agricultură.

În timpul întâlnirii, ministrul Petre Daea s-a adresat reprezentanților liceelor agricole, îndemnându-i să prezinte principalele problemele cu care se confruntă și să contribuie cu propuneri și sugestii pentru elaborarea unor acte normative care să sprijine dezvoltarea și progresul învățământului liceal agricol. De asemenea, oficialul a subliniat importanța pregătirii profesionale a viitorilor agricultori, asigurându-i pe cei prezenți de sprijinul său pentru revitalizarea sistemului de învățământ agricol.

Totodată, ministrul a făcut referire la Planul Național Strategic care, în contextul noii Politici Agricole Comune, va intensifica sprijinul acordat fermierilor mici și tineri, facilitând reînnoirea generațiilor: ”Este necesar să avem tineri bine pregătiți, iar acum trebuie să creionăm în mod real necesitățile liceelor cu profil agricol pe care să le transpunem în acte normative”, a spus Daea.

În cadrul întâlnirii, subsecretarul de stat Maricel Dima a făcut o descriere a acțiunilor concretizate la nivelul MADR, astfel:

  • S-a emis ordinul comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului educației naționale pentru aprobarea listei cu liceele tehnologice cu profil preponderent agricol care vor primi finanțare din partea MADR pentru investiții, fiind selectate 58 licee tehnologice cu profil preponderent agricol.
  • S-a elaborat metodologia de finanțare a celor 58 licee tehnologice cu profil preponderent agricol care urmează să fie aprobată prin hotărâre a Guvernului. Proiectul  a fost elaborat de către MADR și se află în procedură de avizare la ministerele avizatoare.
  • S-a înființat biroul învățământ liceal agricol, formare profesională și consultanță în agricultură în cadrul MADR – măsură realizată prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

De asemenea, au fost descrise demersurile ce urmează a fi întreprinse de MADR, împreună cu Ministerul Educației Naționale, în perioada următoare, în baza discuțiilor și a propunerilor din partea conducerii liceelor agricole.

Prin investițiile pe care MADR dorește să le realizeze în cele 58 de licee selectate se urmărește crearea condițiilor necesare pentru pregătirea elevilor în domeniul agriculturii în concordanță cu noile tehnologii care se practică astăzi la nivel de fermă, promovarea învățământului profesional agricol și a învățământului dual.

La întâlnire au participat și reprezentanți ai Liceului Agricol Beclean din județul Bistrița-Năsăud, care au revenit acasă cu vești bune. Conducerea liceului a anunțat că unitatea de învățământ a fost selectată printre cele 58 de instituții de învățământ cu specific agricol ce vor primi finanțare complementară din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, începând cu septembrie 2019.

În perioada următoare, conducerea MADR va efectua o serie de întâlniri și vizite la liceele agricole, pentru a constata realitatea efectivă din teren, reușindu-se astfel corelarea și conectarea bazei legislative cu aspectele practice ale necesităților economico-sociale.

În urma discuțiilor purtate, părțile implicate au stabilit menținerea unui dialog deschis și constant, astfel încât, printr-un schimb de informații și idei să se dezvolte soluții pentru ca, în următoarea perioadă, această ramură a educației să redevină de interes pentru tinerii pasionați de agricultură, dar care doresc să facă și performanță în acest domeniu.

18 bookmark
0 notes
551 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.