Vești proaste pentru bugetari! Nu vor putea cumula pensia cu salariul la stat

Ministerul Muncii va propune modificarea legislației, astfel încât pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat.

Premierul Ludovic Orban a explicat de ce ar fi necesară o astfel de măsură.

”Aici nu este vorba de a nu mai permite unei persoane care s-a pensionat să mai poată lucra. Însă avem o situaţie, o anomalie. Avem multe persoane care s-au pensionat la 40 și ceva de ani din poliție sau alte structuri și care, după ce s-au pensionat și au dobândit niște pensii mari, cumulează venituri, ȋn continuare, câştigate tot în sectorul public.Nu e normal ca persoane care s-au pensionat atât de devreme să beneficieze de un venit, cumulat, câştigat tot din sectorul public.Dacă vor să lucreze în privat nu avem niciun fel de problemă, chiar ȋncurajăm. Nici dacă vor să își continue activitatea ȋn sectorul public nu am avea o problemă, dar să aleagă între venitul dobândit din salariu şi pensia dobândită la 40-45 de ani.La ora actuală s-a perpetuat acest sistem care, din punctul meu de vedere, nu este normal”, a transmis Ludovic Orban.

Totodată, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, susține un astfel de demers.

Eu am 44 de ani. Cum ar fi să auziţi de mine că mă pensionez anul viitor? După care, imediat, revin la o instituţie publică ca să mă angajeze? Primesc ȋn continuare şi salariul de stat, dar şi pensia proaspăt obţinută la vârsta de 45 de ani. Nu este corect ceea ce se întâmplă şi trebuie să avem curajul să recunoaştem.
Lucrez la un proiect de lege pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul obţinut tot din sistemul public. Celor vizaţi, apţi de muncă, nu le va interzice nimeni dreptul la muncă, dimpotrivă, ȋi ȋncurajăm, dar să continue ȋn mediul privat. Dacă vor să continue şi după pensionarea prematură tot la stat, atunci să opteze între salariul la stat şi pensie”, a spus ministrul Muncii.

Nu este prima inițiativă de acest fel. În urmă cu un deceniu, în plină criză financiară, Guvernul, condus atunci de Emil Boc, a dat o ordonanță de urgență asemănătoare, însă PSD a anulat aceste prevederi în 2014, în Parlament.

2 comments

  1. Masura trebuia sa vina mai devreme ,dar ce te faci cu pilosii reincadrati dupa pensionare cu dedicatie ????!!!!!

  2. Interzicere a cumulării pensiei cu salariul de la stat, este doar „primul pas” ca să citez un clasic in viață. Guvernul Orban are un plan pentru reducerea cheltuielilor pe anul viitor astfel încât să se încadreze în deficitul de aproximativ 3,5%. Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, a declarat că înafară de interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat se mai are in vedere îngheţarea salariilor demnitarilor, și chiar concedieri în sectorul bugetar. El a mai spus că trecerea de la 24 la 16 ministere a fost primul semnal că este necesar un aparat de stat mai suplu, dar că trebuie mers mai departe, pentru corectarea dezechilibrelor economice ale guvernării PSD, care au condus la un deficit de peste 4 la sută.