Vezi ce blocuri se izolează în Beclean! Începutu’ – i mai greu, după care Asociațiile de Proprietari își vor da seama de avantaje!

Primăria Beclean demarează proiectul de reabilitare termică a blocurilor din oraș.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest a dat undă verde la finanţarea cu 8.153.512 de lei, bani accesaţi prin axele prioritare ale Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.

Lista cu blocurile cuprinse în programul de reabilitare termică, ce se vor finaliza 2019:

Strada 1 Decembrie 1918:

Bl. D1-2, nr.2, nr.6;
Bl. A2, nr.4;
Bl. A32, nr.16;
Pe Aleea Castanului:
Bl. A44;
În Piaţa Libertăţii:
Bl. F2, nr.12;

Str. Mihail Kogălniceanu:

Bl.19, nr.19;
Bl.20, nr.20;
Pe Aleea Zorilor:
Bl. E2, nr.9;
Pe Strada Grigore Silaşi:
Bl. E1, nr.9.

Ce lucrări se fac!

Principalele lucrări de reabilitare termică propuse pentru aceste blocuri sunt izolarea termică a faţadei – parte opacă şi parte vitrată,
– închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă
– termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei / termo hidroizolarea în lipsa şarpantei,
– termoizolarea planşeului peste subsol, instalarea unor sisteme de panouri fotovoltaice pentru asigurarea iluminatului în spaţiile comune şi realizarea de lucrări conexe care vor cuprinde intervenţii minime de reparare / consolidare a imobilelor inclusiv şarpante, faţade, instalaţiei de distribuţie a apei reci, a a canalizării, instalaţiei electrice în spaţiile comune, refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie ş.a.m.d.

CÂT COSTĂ REABILITAREA TERMICĂ

Asociaţia de locatari plăteşte 20% din costul total al lucrărilor de reabilitare. Restul de 80% este asigurat de la bugetul de stat şi cel local. Procentul de 20% din totalul lucrării de reabilitare se împarte între toţi proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă parte în funcţie de cota parte indiviză ce revine fiecărui proprietar.

În cazul în care asociaţia, unul sau mai mulţi proprietari nu îşi pot achita partea ce le revine, primăria locală poate prelua parţial sau integral costurile şi poate decide modul în care se va recupera ulterior suma de bani.

În cazul în care asociaţia, unul sau mai mulţi proprietari nu îşi pot achita partea ce le revine, primăria locală poate prelua parţial sau integral costurile şi poate decide modul în care se va recupera ulterior suma de bani.

Cum se-mpart cheltuielile de reabilitare!

– 50% de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe;
– 30% de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul local privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

– 20% plătește Asociația de Locatari

La Bistrița, Primăria a  venit cu o soluție: a plătit cota-aparte a fiecărei asociații, după care a instituit o taxă de reabilitare. În cazul unor blocuri recepționate, Primăria Bistrița a instituit taxa de reabilitare termică in vederea recuperării sumelor avansate de Consiliul Local al municipiului Bistrița pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a proprietarilor din blocurile de locuințe situate în Bistrița. Astfel, fiecare locatar poate plăti în rate anuale cota-parte din lucrările de reabilitare realizate (termopane și izolație a fațadei).

Asociațiile de Proprietari TREBUIE să se înființeze de urgență, pentru a putea accesa bani pentru reabilitarea blocurilor din bani europeni!

La nivelul orașului Beclean, Asociațiile de Proprietari NU s-au format. După finalizarea primelor blocuri, cetățenii își vor da seama că astfel de proiecte de finanțare nerambursabilă pot fi accesate numai după formarea Asociațiilor și cu siguranță se vor înființa pentru accesarea de fonduri europene. Proprietarii de apartamente vor beneficia de un amplu proces de modernziare care va crește valoarea fiecărui imobil.