Vezi ce fain arată o POARTĂ reabilitată complet! Un O.N.G le restaurează complet și totu-i GRATIS pentru proprietari! Deja-i bătaie între firme pe proiectul „Adoptă o poartă!”

 -  -  1305


Petrus Italus Trust se numește ONG-ul care va reabilita mai multe porți de pe Pietonal. Proprietarii caselor istorice NU scot din buzunar niciun ban și cheltuiala e suportată din donații!

Prima poartă reabilitată complet se află pe strada Dornei nr. 26 și a fost recepționată în urmă cu câteva zile.

„Poarta nu se putea nici măcar deschide. Am încercat noi, proprietarii s-o peticim cumva… Dar era varză. Până acum nici n-am văzut-o dată jos din țâțâni…! Au făcut o treabă extraordinară cu ea”, ne-a povestit Kinga Becsky.

Au bani din sponsorizări pentru 12 porți! Urmează fațadele din zona istorică!  Cum funcționează mecanismul!

În câțiva ani multe dintre ele vor dispărea, în sensul că starea lor de conservare este foarte slabă, iar oamenii vor începe să le schimbe.Iar dacă autoritățile NU fac nimic,  ne vom trezi peste vreo câțiva ai că o să avem toate porțile din termopan,  iar legătura aceea, simbioza dintr porți și clădiri va dispărea. 

Ne propunem să păstrăm tot ce este bun și sănătos să intervenim la structura de rezistență, să înlocuim doar elementele care lipsesc  și să adăugăm elementele de decor. – a declarat Teo Petrean, restauratorul primei porți.

Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean a demarat acest proiect de salvare a patrimoniului local.

Banii de reabilitare provin din sponsorizări ale companiilor din Bistrița și din donații! IMPOZITUL PE PROFIT /VENIT al oricarei companii poate fi redirectionat catre un ONG, fara nici o cheltuiala suplimentara și din fondul creat se realizează lucrările propriu-zise.

5.000 – 6.000 de lei costă RESTAURAREA! Pentru proprietari, totu-i GRATIS!

Porțile din zonele istorice sunt inventariate și NU se pot face niciun fel de intervenții, în afara celor autorizate. Cei implicați în acest proiect se ocupă de toată documentația: avize de la Comisia Zonală a Monumentelor, autorizații etc.

Porțile sunt restaurate complet de către specialiști autorizați. O astfel de lucrare costă 5.000 – 6.000 de lei, în funcție de complexitatea intervenților. În zona istorică există porți care au peste 100 de ani vechime și au un regim special de restaurare.

Proiect fain de tot: urmează reabilitări de fațade!

Practic, ONG-ul Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean a reușit să obțină fonduri pentru reabilitarea a 12 porți. ONG-ul își va extinde activitatea și are în plan reabilitarea completă a unei fațade din zona Sugălete.

O serie  de companii locale au promis că se implică în salvarea și restaurara patrimoniului local și donează sume importante din impozitul pe venit, dar și din alte surse.

Spre exemplu, RAAL a donat un compresor de 2.000 de euro, echipament profesional folosit în procesul de restaurare.

Următoarea poartă salvată: cea de la Copacul de Cafea!

Voluntarii au în plan restaurarea integrală a porții de pe Pietonalul Liviu Rebreanu,  unde funcționează Copacul de Cafea. Lucrările vor începe în cel mai scurt  timp.

Primăria Bistrița rămâne doar cu promisiunile de campanie!

Primăria Bistrița poate atrage bani europeni pentru reabilitarea fațadelor de pe Pietonal, dar promisiunea a fost folosit doar în campania electorală. Proiectul Adoptă o poartă demonstrează că astfel de lucrări pot fi realizate mult mai rapid, acolo unde există voință!

Dacă doriți să adoptați o poartă, dați click AICI

Cei care își doresc să facă donații pentru proiectele Petrus Italus Trust pot să o facă la BRD Group Societe Generale Sucursala Bistrița, Cont RO26BRDE060SV46964260600

1314150cookie-checkVezi ce fain arată o POARTĂ reabilitată complet! Un O.N.G le restaurează complet și totu-i GRATIS pentru proprietari! Deja-i bătaie între firme pe proiectul „Adoptă o poartă!”
0 notes
430 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.