Vicepreședintele CJ Bistrița-Năsăud: ”Pregătim un proiect complex de digitalizare a Consiliului Județean și a primăriilor”

 -  -  21163


Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud, Tiberiu Ciprian Kecskes-Simionca, a anunţat că grupul consilierilor PMP va propune un proiect care prevede digitalizarea administrației județene și a primăriilor din Bistrița-Năsăud.

Scopul proiectului inițiat de consilierii PMP este de a facilita interacțiunea cetățeanului cu instituțiile statului.

Consilierii județeni ai PMP o să propună și o să își asume în Consiliul Județean un proiect foarte complex de digitalizare a județului și a primăriilor din Bistrița-Năsăud. În momentul acesta, digitalizarea este la punctul zero și trebuie să mergem înainte cu aceste proiecte. Noi suntem mult în urma ţărilor din Europa și judeţul nostru şi primăriile sunt cu mult în urma altor primării din ţară. Avem exemple de digitalizare în Vest şi în câteva primării mari din ţară şi vom crea o platformă şi ne vom implica la nivelul Consiliului Judeţean şi al tuturor unităților administrativ-teritoriale din județ prin care să interconectăm tot ceea ce înseamnă partea de documente, de lucru față în faţă cu cetăţeanul, pentru a uşura tot de înseamnă interacţiunea cetăţenului cu primăriile și instituţiile Consiliului Județean”, a declarat vicepreşedintele Ciprian Tiberiu Kecskes-Simionca într-o conferință de presă.

Sursa citată a adăugat că finanţarea acestui proiect ar urma să fie asigurată din fonduri europene, precizând că România va primi, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sume importante de bani pentru digitalizare.

Printre facilitățile propuse prin proiectul de digitalizare inițiat de consilierii PMP, se numără și simplificarea tuturor procedurilor, introducerea semnăturii electronice pentru cetăţeni, înființarea unui call-center, gestionarea datelor şi arhivarea lor.

Multe dintre acestea sunt deja implementate în multe instituții din țară, chiar dacă doar la nivel intern. Acest proiect va face mult mai simplă interacțiunea cetățeanului cu Consiliul Județean și primăriile. E o chestie pe care toată lumea și-o dorește. Profilul cu privire la comunicarea cetățeanului cu statul s-a modificat, tehnologia ne-a adus în fața unor necesități de a face toate procedurile online. În aceste condiții, noi trebuie să răspundem cu o platformă care să simplifice toate aceste demersuri, de la obținerea unui banal certificat fiscal de la o primărie, până la depunerea documentelor pentru o autorizație de construcție sau orice alt document din sfera Consiliului Județean și al primăriilor. Sunt foarte multe studii făcute pentru acest gen de concept, iar digitalizarea administraţiei locale presupune să punem împreună toate datele din diferite aplicaţii, care pot să aibă conexiune una cu alta, inclusiv cu instituţii care nu fac parte din primării, gen APIA, Finanţe sau altele. Interconectarea asta este foarte importantă la nivelul județului pentru noi”, a mai spus vicepreședintele CJ Bistrița-Năsăud.

Sursa citată a completat că aleșii județeni speră ca primarii să fie deschiși și să colaboreze cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud în vederea implementării acestui proiect.

2 notes
288 views
bookmark icon

One thought on “Vicepreședintele CJ Bistrița-Năsăud: ”Pregătim un proiect complex de digitalizare a Consiliului Județean și a primăriilor”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *