Național

VIDEO: Amplă operațiune DIICOT împotriva criminalității organizate; sute de percheziții în țară

 -  - 


Procurori DIICOT, polițiști și jandarmi efectuează, miercuri dimineața, la nivel național, o amplă operațiune pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de persoane şi de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, criminalitate informatică şi infracţiuni împotriva patrimoniului cu consecinţe deosebit de grave.

În cadrul operaţiunii, procurorii DIICOT împreună cu poliţiştii vor efectua peste 50 de acţiuni operative, vor pune în executare un număr de peste 300 de mandate de percheziţie domiciliară şi mai mult de 400 de mandate de aducere.

Astfel, vor fi efectuate 34 acţiuni operative pe linia combaterii traficului de droguri, urmând a fi puse în executare: 193 mandate de percheziţie domiciliară şi 236 mandate de aducere; 13 acţiuni operative pe linia combaterii traficului de persoane şi minori şi a pornografiei infantile, urmând a fi puse în executare: 51 mandate de percheziţie domiciliară şi 76 mandate de aducere; 4 acţiuni operative pe linia combaterii criminalităţii informatice, urmând a fi puse în executare: 16 mandate de percheziţie domiciliară şi 24 mandate de aducere; 3 acţiuni operative pe linia combaterii macrocriminalităţii economico-financiare, urmând a fi puse în executare: 67 mandate de percheziţie domiciliară şi 74 mandate de aducere”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Acţiunea face parte dintr-o serie de iniţiative similare, desfăşurate la nivelul DIICOT, începând cu anul 2018 şi relevă preocuparea structurii specializate de a investiga în mod constant infracţiunile de trafic de droguri, trafic de persoane şi de minori şi orice forme de exploatare a persoanelor vulnerabile, în efortul de a combate în mod eficient acest fenomen infracţional.

Sunt vizate şi grupuri infracţionale implicate în săvârşirea altor fapte aflate în competenţa de investigare a DIICOT, care au activat pe teritoriul naţional sau cu componentă transfrontalieră.

Percheziţiile efectuate la data de 19.10.2022 au scopul de a obţine probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată şi a altor persoane implicate în activităţi infracţionale asociate criminalităţii organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum şi identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor. Nu în ultimul rând, acţiunile vizează crearea unui climat optim de siguranţă al cetăţenilor precum şi protecţia victimelor infracţiunilor”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

În acest sens, DIICOT mai menționează că, în primele 9 luni ale acestui an, au fost întocmite 1162 de rechizitorii şi au fost încheiate 311 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, fiind trimişi în faţa instanţei 3219 inculpaţi, dintre care 1229 în stare de arest preventiv. Totodată, au fost întocmite 143 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei în care s-a reţinut infracţiunea de constituirea unui grup infracţional organizat, alături de alte infracţiuni de competenţa DIICOT, fiind trimişi în judecată 907 inculpaţi, dintre care 431 în stare de arest preventiv.

În cursul acestei zile, în funcţie de evoluţia anchetelor, în fiecare caz în parte, DIICOT şi Poliţia Română vor oferi informaţiile ce pot fi făcute publice.

74 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.