VIDEO: Au depus 4.700 de semnături și vor să blocheze proiectul lui Crețu, care prevede tăieri MASIVE de copaci în Piața Centrală! Sunt GATA de referendum, dacă primarul NU renunță!

 -  -  43288


Mai mulți ecologiști au susținut astăzi o conferință de presă în Piața Centrală, fix în zona pe care primarul Crețu vrea să o modernizeze. Ecologiștii au prezentat dosarul cu semnăturile pe care le-au adunat de la bistrițeni.
Primăria Bistrița a solicitat eliberarea unui aviz de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului, dar Marius Bălan alături de iubitori ai mediului au contestat această investiție și au depus semnături pentru blocarea acestei inițiative.
În total s-au strâns 4.700 de semnături…. 1370 de semnături în scris și 3.320 de semnături on-line.
Marius Bălan, Cristian Țetcu, Ștefan Ambruș – Partidul Verde , Ciprian Samoilă și Doru Ruști (ONG-ul Harta Verde) au fost prezenți la această întrunire, alături de mai mulți bistrițeni care sunt împotriva acestui proiect.

A-nceput bătălia: “Verzii” vor să blocheze emiterea avizului de mediu! Primăria Bistrița urmează pașii legali!


Semnăturile bistrițenilor care sunt împotriva acestui proiect au fost depuse la Primăria Bistrița și la Agenția pentru Protecția Mediului.

Șmecheria lui Crețu e cu terenul! În actele vechi scrie că-i drum și NU-i spațiu verde…. în consecință e liber la tăieri de copaci!

Crețu susține că Piața Centrală NU-i prinsă în cadastrul spațiilor verzi, în consecință are liber la drujbă! Ecologiștii și ONG-urile din municipiu fac demersuri pentru blocarea proiectului și sunt gata să dea în judecată Primăria Bistrița, deoarece NU a încadastrat Piața Centrală, deși avea această obligație.

Statutul juridic al terenului îl poate stabili o instanță de judecată, motiv pentru care ar trebui urmați pașii legali: Judecătorie – Tribunal – Curte de Apel procese care ar dura minim 2 ani.
Între timp, Primăria Bistrița urmează procedura legală și poate elibera autorizație de construcție (după finalizarea proiectării ). Procedural, până acum, Planul Urbanistic de Detaliu a fost aprobat în iunie 2015 iar în martie 2018 s-a semnat contractul pentru realizarea proiectării. Sc Planwerk din Cluj va lua peste 10 euro pe metru pătrat și va lua 150.000 de euro pe întocmirea documentației tehnico-economice.

Bălan s-a băgat în bârlogul lui Crețu! A depus semnăturile în numele bistrițenilor ecologiști!

“După 11 ani e o mică victorie a mea personală și nu am rămas singur ca de atâtea ori în lupta cu administrația locală , neprietenoasă cu noi, cu sănătatea urbană și cu mediul . Atrag atenția APM-ului să NU dea aviz de mediu acestui proiect! Din păcate instituțiile Statului sunt într-o cumetrie cu politicul și se fac că NU văd legile de mediu!” – a declarat Marius Bălan!Modernizare mega-scumpă! Se vor cheltui 4 milioane de euro pe mai-nimic!

Primăria a plătit 150.000 de euro pentru întocmirea documentațiilor de modernizare a Pieței Centrale și speră să prindă o finanțare europeană pentru lucrările propriu-zise. Reprezentanții Partidului Verde se opun acestui demers și consideră că se încalcă flagrant legile de mediu, care interzic tăierea copacilor de aliniament și intervențiile la spațiile verzi.
Proiectul NU este unul spectaculos și dacă ar fi să analizăm pragmatic, arhitecții care au conceput această lucrare înlocuiesc spațiul verde cu dale de piatră, propun tăieri masive în zona respectivă, amplasarea unei arteziene. Cu toate astea, proiectul lor este protejat de drepturile de autor, motiv care au dus la negocierea de 150.000 de euro!
Ecologiștii au depus semnăturile la Agenția pentru Protecția Mediului și la Primăria Bistrița.

Ștefan Ambruș: “4 MILIOANE un așa proiect? Păi cu 4 milioane dărâmi sediul Primăriei și îl ridici de 3-4 ori!”

“Nu cred că motivul e de a pune în valoare Biserica Evanghelică .. părerea mea e că singurul motiv pentru care se dorește acest proiect sunt banii. Costurile sunt enorme. Prin bugetul Primăriei se pot plăti polițe electorale, posturi se poate plăti tot ce se poate ca aceste persoane să fie în funcție. Lucrările de construcții sunt greu de controlat și acest motiv e la baza tuturor activităților pe care primăria le face” – a declarat Ștefan Ambruș , membru al Partidului Verde.

Comercianții vor modernizare cu o condiție: piațeta să-și păstreze forma inițială!


“Noi credem că punerea în valoare a acestei biserici NU este prin tăierea copacilor, ci prin păstrarea lor și doar modernizarea aleilor în geografia actuală. Deci noi comercianții și locuitorii Pieței Centrale ne opunem modernizării abuzive, masive a pieței. Vrem o modernizare normală fără ca noi cetățenii care locuim aici să fim abuzați.” – a declarat Ioan Miclea, reprezentantul comercianților din zona centrală.

Țetcu spune că -i vrăjeală cu banii europeni și proiectul de MILIOANE de euro se va face cu bani de la buget, că-s mai ușor de manevrat!


“Mai există o surpriză cu banii ăștia europeni pe care ni-i flutură Primăria pe sub nas! Nu vor atinge niciodată bani europeni pentru că în momentul când faci documentația există un document pe care trebuie să-l completezi și care spune așa:ce fac tu ca să protejezi și să NU poluează zona respectivă, ce îmbunătățiri aduci? Păi, prin tăierea 50 – 60 de arbori din Piața Centrală este evident că NU aduci nicio îmbunătățire pe linia asta! În consecință NU vor fi bani europeni! Sunt bani pe care primăria dorește să-i pompeze din buget pentru că atunci se pot face repartizări directe, se pot da cui trebuie fără să vină Uniunea Europeană să spună: băi, oameni buni ce faci cu banii ăștia… că NU aveți voie la așa ceva? ” – a declarat Cristian Țetcu.
Ciprian Samoilă este biolog și ar vrea ca acest spațiu să fie prietenos! Consideră că legile în vigoare au foarte multe excepții, făcute special… ca legile să NU fie respectate!

Doru Ruști e ironic: exemplul că se taie copacii ca să se vadă Biserica e de râs!

Vasile Man spune că toți cei 4.700 de semnatari știau de acest proiect și au semnat în cunoștiință de cauză!


Vasile Man susține că oamenii NU au fost dezinformați și știau de pe internet ce înseamnă această modernizare ! Bistrițeanul spune că NU a întâlnit nicio persoană care să susțină proiectul lui Ovidiu Crețu!
Proiectul de modernizare a Pieței Centrale NU are finanțare deocamdată și abia după finalizarea documentației tehnico-economice, proiectul va putea fi depus în vederea atragerii de fonduri europene. Execuția acestui proiect este estimată la 4 milioane de euro!
Rămâne de văzut dacă opinia publică va reuși să blocheze acest proiect demarat de Primăria Bistrița și susținut frenetic de simpatizanții PSD! Deocamdată, Agenția pentru Protecția Mediului va analiza motivele invocate de societatea civilă și va decide dacă va elibera sau nu avizul de mediu.

Sunt pregătiți de referendum!


Inițiatorii strângerii de semnături susțin că sunt pregătiți să adune semnături de referendum, dacă primarul Crețu NU renunță la acest proiect și NU ține cont de opinia celor 5.000 de semnatari.

4 bookmark
3 notes
13 views
bookmark icon

3 thoughts on “VIDEO: Au depus 4.700 de semnături și vor să blocheze proiectul lui Crețu, care prevede tăieri MASIVE de copaci în Piața Centrală! Sunt GATA de referendum, dacă primarul NU renunță!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.