VIDEO: Camelia Tabără: ”Am diminuat reţeaua şcolară cu 23 de formaţiuni!”

camelia tabara

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, le-a transmis directorilor unităților de învățământ că a fost finalizat proiectul privind reţeaua şcolară şi cifra de şcolarizare pentru anul școlar 2020-2021. Noua rețea vine cu câteva modificări în sensul diminării rețelei cu 23 de formaţiuni. De asemenea, se prevede și reducerea normelor didactice, cu aproximativ 50 de posturi.

”Tocmai am încheiat și am predat, conform calendarului, proiectul de rețea și cifrele de școlarizare. Așa cum am anticipat, e una dintre cele mai importante activităţi pe care noi o facem la nivelul inspectoratului, complicată, grea, pentru că presupune foarte multe interese. Ştim, ne-am asumat, am spus peste tot, știm că se lasă cu supărări, dar nu avem încotro. (…) Există Ordinul 5090, art. 18, care ne obligă pe noi ca Inspectorat, după ce centralizăm tot documentul cu cifre de şcolarizare și proiecția pe anul 2020 – 2021, să dăm declaraţie pe proprie răspundere a inspectorului general că proiectul a fost întocmit cu încadrarea strictă în numărul de posturi aprobate şi s-au luat toate măsurile cu privire la încadrarea unităţilor de învăţământ în bugetul calculat pe baza legislaţiei în vigoare”, a transmis inspectorul şcolar general Camelia Tabără, într-o ședință cu directorii unităților de învățământ din județ.

În acest context, Camelia Tabără a adăugat că nu au putut fi lăsate toate formaţiunile propuse de directorii de şcoli, pentru că au existat situații când au fost depășite bugetele. Astfel, s-au impus diminuări.

Nu vă putem lăsa atâtea formațiuni câte v-ați propus pentru că aveți depășire de buget și e foarte probabil să o aveți și în anul următor. Atunci, acolo unde s-a putut, am restrâns. Acesta a fost un prim motiv de unde a rezultat o diminuare pe care noi am făcut-o cu 23 de formațiuni, dincolo de diminuarea firească și naturală pe care ați propus-o dumneavoastră”, a mai spus Tabără.

Inspectorul şcolar general a precizat că au existat șituații în care unitățile de învățământ liceal au dorit să mărească cifra de școlarizare, lucru care nu a fost posibil.

”Bineînțeles, o mare problemă și durereoasă pentru câțiva colegi, pentru 8 licee, cărora le-am tăiat cifra de școlarizare de clasa a 9-a. Nu am intervenit în niciun fel, până acum doi ani am reușit cumva să gestionăm lucrurile, astfel încât fiecare să intre în oferta centralizată fără ajustări majore, dar de doi ani avem declin demografic și această finanțare a noastră ne obligă la foarte multă zgârcenie. În această proiecție am făcut totalurile pe care dumneavoastră mi le-ați propus. Au rezultat, pe secția română, fiindcă la minorități nu avem probleme, 110 clase și noi a trebuit să operăm și să diminuăm cu 8 clase ca să rămânem pe cifre de școlarizare concordante cu generația absolvenților”, a mai spus Tabără.

Camelia Tabără a exemplificat și unitățile de învățământ vizate de noile modificări:

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/260435901587931/