Ultimele noutati

VIDEO: Ce spune procurorul Angela Sîngeorzan despre autorul crimei de pe Valea Bârgăului?

Un tânăr de 23 de ani din județul Bacău, Paul Alexandru Toderașc, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiindcă a comis o crimă care a zguduit Valea Bârgăului. Acesta, în timp ce se afla pe raza localității Bistrița-Bârgăului, unde lucra ca cioban la o stână, a omorât un bărbat în vârstă de 82 de ani și a ascuns cadavrul acestuia, totul după ce a jefuit victima. Inculpatul și-a recunoscut faptele, le-a indicat polițiștilor unde a abandonat cadavrul, dar trupul neînsuflețit al victimei nu a fost deocamdată găsit.

Procurorul Angela Sîngeorzan, purtător de cuvânt al Parchetului de pe Lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, face precizări cu privire la felul în care s-a derulat această crimă și la metoda pe care tânărul a adoptat-o.

”Inculpatul Toderașc Alexandru Paul este cerectat penal de către Parchetul de pe Lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud pentru săvârșirea unor infracțiuni, în următoarele împrejurări: în data de 6 octombrie 2017, aflându-se pe raza comunei Bistrița-Bârgăului, unde lucra ca cioban la o stână, spre seară, în jurul orelor 21:00, fiind sub influența băuturilor alcoolice, s-a deplasat la locuința victimei, Răzvanță Dumitru, în vârstă de 82 de ani, intrând în imobil și cerându-i bani, inculpatul știind că victima ar deține la domiciliul o importantă sumă de bani, economisită în decursul timpului din pensie. Victima l-a refuzat  și atunci inculpatul l-a lovit mai întâi cu pumnul în zona pieptului, determinându-l să cadă cu capul pe marginea din lemn a unui pat. Apoi a continuat să-l lovească, sustrăgându-i din buzunarul pantalonilor portmoneul, în care victima avea suma de 1.500-1.600 de lei. Apreciind în aceste condiții că victima a decedat, inculpatul a tras-o afară din imobil, în zona unui pârâu din apropiere, abandonând-o și acoperind-o cu crengi de copac. Apoi, inculpatul a revenit în locuință victimei și, cu o brichetă ce o avea asupra sa, a incendiat imobilul victimei, care a fost astfel distrus în totalitate. În final s-a deplasat la imobilul proprietarului de la stâna de oi unde și-a schimbat îmbrăcămintea și în final s-a deplasat la un bar din localitate, unde în jurul orei 22:30- 23:00, a cheltuit parte din banii sustrași” a precizat procurorul Angela Sîngeorzan.

”În cursul cercetărilor penale s-a putut stabili că existau urme ce puteau fi de sânge, atât pe îmbrăcămintea purtată și lăsată la locuința unde s-a schimbat inculpatul , cât și pe bancnotele date în schimbul bunurilor cumpărate de către inculpat. Acesta a rămas pe raza comunei Bistrița-Bârgăului inclusiv la data de 7 octombrie 2017, când sesizând că este căutat de organele de poliție a plecat în orașul Vatra Dornei, iar apoi în județul Bacău, unde domicilia. A fost depistat de organele de poliție la data de 10 octombrie 2017 încerând să se deplaseze în județul Vaslui” a mai completat Angela Sîngeorzan.

Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore și ulterior, în data de 11 octombrie a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Potrivit procurorilor, în sarcina acestuia s-au reținut infracțiunile de omor calificat din interes material, pentru care riscă de la 15 la 25 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață, tâlhărie calificată cu violare de domiciliu, pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani, infracțiunea de distrugere prin incendiere cu o pedeapsă de la 2 la 7 ani și profanare de cadavre prin sustragerea de cadavre, pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Esențial este că inculpatul a fost condamnat în data de 29 martie 2017 de către Judecătoria Bacău pentru săvârșirea a două fapte penale – furt calificat și profanare de cadavre la pedeapsa cu închisoare de un an și 8 luni cu suspendare sub supravegherea executării pedepsei.
Caricatură

Ziar de Bistrita