VIDEO: Dan Puric, discurs profund românesc, la Sala Dacia! Concert de senzație al corului din Finteușul Mare!

 -  -  11287


Actorul Dan Puric a susținut o conferință la Centrul Cultural Dacia! Sala a fost arhiplină la acest eveniment orgnizat de Centrul Județean pentru Cultură. Tot astăzi, Dan Puric a vorbit în cadrul Seminarului organizat de Mircea Buta, la Hotel Metropolis.

Dan Puric a cucerit auditoriul printr-un discurs profund naționalist, presărat de momente comice care au destins atmosfera. NU a fost nepărat un discurs teologic, ci mai degrabă scene și întâmplări cărora Puric le-a dat un anume sens și a găsit trăsături de geniu ale poporului român: mila, jertfa, iertarea, inteligența, speranța! Actorul a ținut să precizeze că NU e nici anti-european , ci anumite chestiuni istorice trebuie “să se știe.”

Momente comice și bancuri în care Dan Puric a găsit calitatea poporului român și geniul său!

Dan Puric a vorbit despre episoade istorice, cum ar fi momentul eliberării Budapestei de sub comuniști de către Armata Română, când opinca unui militar român a fost arborată pe turla Parlamentului din Budapesta, episod simbolic…. “Comuniștii NU au uitat asta și NU ne-au iertat” a spus Puric.

Despre trădătorii lui Horea, Cloșca și Crișan! Parlamentarii de-acum sunt urmașii acestor trădători!

Dan Puric și-a exprimat revolta că marii români care au suferit prin pușcăriile comuniste și care-acum sunt dați uitării sunt interziși: Radu Gyr, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu. Despre jertfa lui Horea, Cloșca și Crișan și trădarea de care au avut parte. Trădătorii au fost țărani liberi și au primit bani, dar după 10 ani, Împăratul a trimis carte și i-a anunțat că urmașii lor NU se bucură de acest drept, ci numai ei, cei care au trădat! A făcut o paralelă și a spus că  actualii parlamentari se trag din vița acelor trădători care i-au vândut pe Horea, Cloșca și Crișan pentru interesul lor personal, de moment!

“Numai ei (parlamentarii ) au putut semna re-incriminarea martirilor români! Nu mai poți vorbi de Rdu Gyr, de Nicifor Crainic, de Mircea Vulcănescu. Ne-au pus botniță…. ai noștri au semnat că ăștia sunt criminali de război! Păi NU este tot satul lui Horea? “ – a izbucnit Dan Puric de pe scenă.

Dan Puric: Care-s mai răi: ăia ce ardeau totul sau ăștia care te înrobesc în mod sistematic, ca și acum?

În prezentarea sa care a durat 2 ore, Dan Puric a făcut o incursiune prin marile momente ale istoriei românești care au format identitatea noastră. A adus argumente în privința războiului perfid de distrugere a conștiinței românești, război care acum se află în plină desfășurare.

Românii din Diaspora au ridicat o Biserică Ortodoxă pe ruinele unei fabrici! Dan Puric a povestit acest episod!

Dan Puric a dat exemplul unor români plecați în străinătate, care au sfințit o biserică ridicată pe ruinele unei fabrici! Dan Puric a fost invitat la sfințire și a avut o revelație când a văzut comunitatea restrânsă de români : “Sunteți esență de neam românesc!”

Voi ați făcut din fabrică o Biserică și ăștia din Biserică au făcut pub-uri… Am fost în Iran când s-au dezafectat Biserici și NU le-au dezafectat de tot…. și beai bere cu Sfântl Apostol Pavel! Vă închipuiți peisjaul ăsta-n România, să intri cu micii, cu berea-n Altar?” – le-a zis Puric.

Un popor poate să trăiască fără cultură, NU poate trăi cu o cultură minoră. – Titu Maiorescu.

Actorul a amintit celor prezenți că valorile neamului românesc, care NU se regăsesc în istorie: Petre Țuțea, Emil Cioran, dar și martirii români: Radu Gyr, Mircea Vulcănescu!

Dacă poporul român dispare și rămâne o singură carte a lui Mihai Eminescu, civilizațiile viitoare își vor da seama ce neam suntem – Mircea Eliade.

Dan Puric a vorbit celor prezenți despre întâlnirile sale cu poporul român… pe care l-a regăsit în diferite personaje cu care a discutat: veterani, copii care au îngenuncheat la înmormântarea Regelui Mihai sau comunități de români.

A adus în discuție momente pe care le consideră ca fiind reprezentative pentru popor. La reconstituirea arestării lui Ceaușescu, o doamnă a fost adusă în același loc, după 28 de ani și a declarat că i-a fost MILĂ de Nicolae Ceaușescu, care era un bătrânel speriat în 1989 și că ar fi dorit să-l ducă acasă să-i dea ceva de mâncare, doar că avea mâncare de post!

Dan Puric a amintit despre sfinții martiri Năsăudeni și momentul în care Atanasie Tudoran a înfruntat armatele austro-ungare și a ordonat dezarmarea grănicerilor, care au refuzat să mai lupte sub steagul Austro-Ungar. Atanasie Tudoran a fost tras pe roată iar Biserica Ortodoxă l-a trecut în rândul mucenicilor.

La finalul discursului, Dan Puric a fost aplaudat în picioare !

Corul din Finteușul Mare , momente patriotice

Corul bărbătesc din Finteușul Mare a susținut un recital de cântece patriotice, o incursiune prin istoria zbuciumată a românilor! Au amintit de marii voievozi ai neamului, de Mărășești, de cel de-al doilea Război Mondial.

Corul bărbătesc a interpretat un cântec în cinstea lui Mihai Viteazu cel care în anul 1.600 a format primul Stat de sine stătător din Europa. De aemenea, în memoria lui Ștefan cel Mare au interpretat cântecul “Când a fost să moară Ștefan!”

“Treceți batalioane române , Carpații!”, “Transilvanie frumoasă”, “Șoim român!” – un colaj superb de cântece patriotice, la care publicul a intrat în ritm și a murmurat împreună cu coriștii de pe scenă!

La finalul fiecărui cântec, dirijorul amintea publicului despre momentele de cotitură ale istoriei și modul în care eroii au gestionat acele clipe, de multe ori cu prețul vieții…

Spectacolul de la Centrul Dacia a avut o profundă încărcătură emoțională și a fost gustat de publicul prezent (în majoritate format din directori de instituții și personalități ale orașului, profesori, doctori, preoți! )

1 notes
12 views
bookmark icon

One thought on “VIDEO: Dan Puric, discurs profund românesc, la Sala Dacia! Concert de senzație al corului din Finteușul Mare!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.