VIDEO: Daniel Suciu: ”Oferta educațională pentru anul școlar 2021-2022 ne arată că în Bistrița-Năsăud vom asista la cea mai drastică tăiere de clase de după 1989”

 -  -  11032


Deputatul PSD Daniel Suciu susține că oferta educațională pentru anul școlar 2021 – 2022 a Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud va fi diminuată, urmând să fie tăiate nu mai puțin de 26 de clase de liceu, școală profesională și învățământ dual. Potrivit parlamentarului, este vorba despre ”cea mai drastică tăiere de clase de după 1989”.

”Am aflat de ce a trebuit să fie schimbați anumiți directori, pentru că am aflat și care este oferta educațională girată de către domnul inspector școlar general Mihai Mureșan pentru anul școlar 2021 – 2022. Dacă vă veți uita pe cifrele de până acum cu clasele de liceu, școală profesională și învățământ dual în județul Bistrița-Năsăud, veți observa că, începând din această toamnă, vom asista cu toții la cea mai drastică tăiere de clase de după 1989. Nu mai puțin de 26 de clase de liceu și școală profesională nu vor mai exista începând cu anul școlar 2021-2022. Repet, 26 de clase”, a declarat deputatul Daniel Suciu într-o conferință de presă.

Sursa citată completează că în anul școlar 2020 – 2021 au fost aprobate 109 clase de liceu, școală profesională și învățământ dual, însă nu s-au ocupat toate, motiv pentru care oferta educațională de anul acesta a fost diminuată.

Oferta este girată din pixul domnului Mihai Mureșan. (…) Se vor tăia clase de la absolut toate liceele din județul Bistrița-Năsăud, se vor tăia clase de la toate școlile profesionale”, a mai spus Suciu.

Deputatul adaugă că diminuarea numărului de clase înseamnă inclusiv diminuarea bugetelor alocate unităților de învățământ, deoarece, potrivit legislației în vigoare, școlile primesc bani în funcție de câți elevi.

Suciu consideră că numirea unor noi directori în unele școli din județ ar fi legată de diminuarea rețelei școlare.

De ce nu l-am auzit pe inspectorul școlar vorbind despre acest lucru? Oare de aceea a schimbat directorul la Prundu Bârgăului? Imediat după a anunțat că este tăiată o clasă de la Prundu Bârgăului? Oare de aceea a schimbat directorul de la Beclean? Pentru că a tăiat o clasă inclusiv de acolo? Sper să nu fie adevărat că inclusiv o clasă de la Colegiul Național Andrei Mureșanu, cea de Științele Naturii, va fi tăiată. De ce nu i-am auzit vorbind despre asta, în condițiile în care ordinul legat de organizarea anului școlar este semnat din septembrie 2020. Conform acestui ordin, răspunde direct de această programare inspectorul școlar și inspectorii generali adjuncți. Eu nu am văzut în spațiul public, nu am auzit să se fi consultat cu niciun agent economic vizavi de școlile profesionale, cu niciun primar vizavi de reducerea drastică a claselor pentru anul viitor. Asta înseamnă că părinții și elevii de clasa a VIII-a care și-au făcut un plan anul acesta s-ar putea trezi cu el dat peste cap în toamnă și să nu mai aibă unde să își ducă copiii. Și, atenție, domnul inspector va spune că s-a redus numărul de copii. Este fals, pentru că prin același ordin al colegei domniei sale de partid, doamna Anisie, se spunea că nu criteriul demografic este sigurul după care trebuie să se organizeze rețeaua școlară”, a mai declarat Suciu.

În acest context, parlamentarul PSD îl somează public pe șeful Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Mihai Mureșan, să vină cu informații legate de oferta educațională pentru anul școlar 2021 – 2022.

”Îl rog public, îl somez pe domnul inspector general să prezinte toate criteriile care au stat la baza a ceea ce domnia sa vrea să facă începând cu toamna anului acesta, adică reducerea cu 26 de clase. De asemenea, îl aștept să ne spună, nu nouă, ci părinților și elevilor, celor 350 din Bistrița-Năsăud care nu au situația școlară încheiată, de ce timp de un an de zile nu au putut face școală și vreau să ne spună ce se întâmplă că acești copii”, a încheiat Suciu.

1 notes
157 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *