FOTO/VIDEO: Clinica Sanovil din Bistrița și Spitalul Orășenesc din Năsăud, cuprinse de flăcări (exercițiu de simulare)

Pompierii bistrițeni au intervenit astăzi pentru stingerea a două incendii izbucnite la două unități medicale de pe raza județului Bistrița-Năsăud. Este vorba despre Clinica privată Sanovil și despre Spitalul Orășenesc ”Dr. George Trifon” din Năsăud.

Stați liniștiți însă, incendiile au fost doar niște scenarii puse la cale de pompierii bistrițeni în cadrul unor acțiuni tactice pe care le organizează periodic pentru a verifica modul în care s-ar interveni în cazul în care s-ar produce astfel de evenimente.

În cadrul exercițiilor tactice de astăzi, 30 ianuarie, salvatorii bistrițeni și salvatorii năsăudeni au gestionat, conform scenariilor, câte un incendiu, izbucnite la o unitate spitalicească – clinică privată din municipiul Bistrița, respectiv la Spitalul Orășenesc ”Dr. George Trifon” Năsăud. Două echipaje specializate, unul de stingere și celălalt de descarcerare, de la Detașamentul de Pompieri Bistrița, respectiv două echipaje de stingere, autospeciala de salvare și intervenție de la înălțime și un echipaj prim ajutor SMURD de la Secția de Pompieri Năsăud au fost direcționate de urgență la locurile indicate. Fiind exerciții inopinate, am urmărit și modul de alertare și deplasare până la locul intervenției (în condiții de trafic intens) a echipajelor specializate. Până la sosirea echipajelor de intervenție, responsabilii de la locurile de muncă au realizat autoevacuarea, modalitatea în care a fost realizată această etapă foarte importată fiind urmărită de specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire. Tot aceștia au realizat, după finalizarea exercițiilor, instructaje specifice și activități de control la obiectivele alese pentru această activitate” a explicat Marius Rus, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

Intervențiile operative au fost organizate pe două sectoare: câte un sector de stingere, respectiv câte un sector de căutare-salvare, pentru evacuarea victimelor blocate în interiorul clădirilor.

Prin conștientizarea persoanelor de la locul de muncă, cu privire la responsabilitățile care le revin în cazul unor situații de urgență (incendiu, explozie etc), cumulate cu intervenția operativă a structurilor specializate ale ISU Bistrița – Năsăud, pompierii bistrițeni sunt de părere că se poate asigura gestionarea corectă a situațiilor de urgență care pot apărea în orice moment. Din acest motiv se organizează periodic exerciții tactice.