VIDEO: Ioan Deneș (PSD): ”Înființarea Gărzii Forestiere Naționale – un pas mare pentru o mai bună monitorizare a punerii în aplicare a legislației silvice”

 -  -  1027


Senatorul PSD Ioan Deneș, fost ministru al Apelor și Pădurilor, este de părere că ordonanța care vizează înființarea Gărzii Forestiere Naționale este un pas important care va contribui la o mai bună monitorizare a punerii în aplicare a legislației silvice.

În timpul dezbaterii proiectului de lege privind înființarea Gărzii Forestiere Naționale în plenul Senatului, social democratul Ioan Deneș a avut o intervenție:

”Această ordonanţă de urgenţă de înfiinţare a Gărzii Forestiere Naţionale e un pas mare care se face pentru o mai bună monitorizare a punerii în aplicare a legislaţiei silvice aflate în vigoare, inclusiv în ceea ce priveşte trasabilitatea masei lemnoase din pădure şi până în fabricile de prelucrare sau în depozite. Mă bucur că actualul ministru al Mediului a implementat înfiinţarea Gărzii Forestiere Naţionale prin această ordonanţă. De fapt, draft-ul acestei ordonanţe de urgenţă exista în sertarele specialiştilor din minister încă din 2019, de pe vremea când Ministerul Apelor şi Pădurilor era condus de PSD, numai că pe acest draft s-a aşezat praful, nedorindu-se probabil de către foştii miniştri de dreapta să ia fiinţă o gardă forestieră naţională. În sfârșit, prin înfiinţarea acestei instituţii, vom avea, sper, o coordonare unitară a celor nouă gărzi forestiere regionale din România şi niciun inspector din cadrul gărzilor regionale să nu mai interpreteze legislaţia silvică în funcţie de dorinţele unuia sau altuia. Practic, majoritatea prevederilor din draft-ul legii conceput în 2019 se regăsesc în această ordonanţă, cu două excepţii. Prima – în vechiul draft de ordonanţă nu era prevăzută suplimentarea numărului de posturi, prin înfiinţarea Gărzii Forestiere, cu 82 de posturi. A doua, pe care o consider extrem de importantă, este că în actuala ordonanţă s-a eliminat evaluarea de integritate care trebuia făcută periodic inspectorilor din cadrul gărzilor. Aceste evaluări au fost eliminate de ANFP, dar inspectorii din gărzile forestiere, deşi fac parte din categoria funcţionarilor publici, prin activitatea pe care o prestează, au un rol cu puternic impact în societate. De aceea, era important ca ei să facă această evaluare de integritate periodică. Închei prin a îl felicita pe ministrul Tanczos şi cred că în viitorul apropiat se va reuşi o modalitate de evaluare de integritate a inspectorilor. (…) În nota responsabilităţilor pe care le avem faţă de români, care ne-au trimis în Parlament, în perioada următoare, să fim cu toţii de acord cu reducerea TVA-ului la lemnele de foc de la 19 la 5% şi vă garantez că noi, pesediştii, nu o să ne supărăm că o să deveniţi parte a acestei decizii, a declarat senatorul bistriţean.

0 notes
152 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *