VIDEO: Iohannis, vești pozitive în ceea ce privește măsurile de relaxare ce se vor aplica de la 1 iunie. Ce restricții se vor ridica

 -  -  1586


Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre măsurile ce se vor aplica începând cu data de 1 iunie. Șeful statului a spus că, deși ”nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei”, unele vești cu privire la măsurile ce se vor aplica de la 1 iunie sunt ”pozitive”.

Președintele s-a adresat românilor după ce a participat la o sedință în care s-au purtat discuții cu privire la măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19. La întrevedere au participat premierul Ludovic Orban, mai mulți miniștri și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

”Am avut o sedință destul de lungă cu premierul Orban, mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am analizat situația în care ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun în perioada imediat următoare. Dați-mi voie să vă spun prima dată: avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă, deci nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei. În consecință în continuare, atentie, atentie, atentie!”, a spus șeful statului la început declarației.

Președintele a făcut și câteva precizări cu privire la măsurile de relaxare ce se vor aplica de la 1 iunie.

În ce priveste, totuși, măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive: începand din 1 iunie, câteva activități care pâna acum au fost interzise vor redeveni posibile”, a mai spus Klaus Iohannis.

Astfel, de la 1 iunie se redeschid terasele. ”Este însă clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale și acestea vor fi comunicate, mesele vor trenui să fie la cel putin 2 metri, vor putea să stea maxim patru persoane la o masă și, în acest fel, lucrurile vor fi, zicem noi, sub control”, a adăugat șeful statului.

Tot de la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar tot respectând anumite reguli, precum păstrarea distanței de cel puțin doi metri între scaunele de plajă.

De asemenea, începând cu aceeași dată se va relua transportul international, rutier și feroviar, în condiții de siguranță, de distanțare și de igienă.

Tot de la 1 iunie vor deveni posibile spectacolele în aer liber cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însa aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele impuse de regulile de distanța, cu un control foarte strict la intrare și respectarea normelor de igienă”, a mai anunțat președintele.

În ceea ce priveste deplasările în afara localității, acestea, de la 1 iunie, vor fi libere, deci nu va mai fi nevoie de declarație atunci când ieșim cu mașina sau bicicleta din localitate.

Președintele a dat o veste bună și referitor la competițiile sportive. Competițiile sportive se vor putea relua începând din 1 iunie, dar pentru sporturile care se practică afară, în aer liber și mai putin sporturile de contact. În această etapă, competițiile se vor desfășura fără spectatori”, a completat Klaus Iohannis.

În declarația sușinută la Palatul Cotroceni, Președintele a mai abordat și o temă extrem de importantă, referitoare la examenele naționale.

La finalul declarației, Klaus Iohannis a mai transmis: ”În final, dați-mi voie să vă repet, dragi români, dragi tineri, dragi elevi, dragi copii: cu toții vom reuși să trecem cu bine peste această perioadă de epidemie dacă respectăm distanțarea, purtăm mască în spațiile închise și avem grijă să ne spălăm pe mâini cât mai des”.

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Joi, 28 mai 2020

FOTO: Presidency

0 notes
711 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *