VIDEO: Ministrul Educației, despre școlile din județ: ”Bistrița-Năsăud are școli foarte bune, pe care trebuie să le susținem să își crească și mai multe performanța!” Ce spune despre clădirea de la Colegiul Național Liviu Rebreanu?

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, se află în aceste zile în județul Bistrița-Năsăud, unde poartă discuții cu directorii unităților de învățământ, dar și cu profesori și oameni de afaceri, în încercarea de a aduna informații cu privire la nemulțumire cu care aceștia se confruntă, dar și eventuale problemele din sistemul educațional județean.

Joi, după ce a participat la o ședință o Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud cu directorii de școli, ministrul a participat la o conferință de presă, în care a vorbit despre concluziile la care a ajuns, dar și ce modificări are în vedere în viitoarea Lege a Educației.

Județul Bistrița-Năsăud are școli foarte bune pe care, după părerea mea, trebuie să le susținem să își crească și mai mult performanța și să le sprijinim pe cele care au performanțe mai slabe să atingă măcar nivelul minimal de performanță. Acesta este unul din obiectivele noastre. Am discutat cu toți directorii de școli din județ, timp de două ore. Am vorbit despre inspecțiile pe care trebuie să le facă și directorii și Inspectoratul Școlar, pentru că centrarea pe inspecție cred că ne-ar ajuta să creștem calitatea procesului de învățământ. Am discutat despre nevoia de a regândi evaluarea externă, care o face ARACIP (n.r. – Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preunuversitar), pentru că toată lumea s-a plâns aici de birocrația excesivă pe care o ridică acest mod de evaluare, care în opinia mea trebuie regândit și prin viitoare alegeri va trebui să corectăm aceste lucruri. De asemenea, am discutat despre ce ar trebui să cuprindem în viitoarea lege, mai ales lucruri care să dea viziune sistemului de învățământ. Ce fel de personalitate vrem să școlim noi? O personalitate care să acumuleze informații și care la finalul școlii să nu știe ce să facă cu aceste acumulări sau o personalitate care, prin acumulările pe care le-a făcut, este capabilă să înțeleagă lumea în care ăși desfășoară viața lui și activitatea lui profesională, o personalitate care să fie capabilă la adaptări. Eu sunt sigură, fără să mă tem că voi greși, că niciunul dintre cei aflați acum în școli nu va avea un singur job în toată viața lui activă. Foarte multe joburi vor dispărea, noi trebuie să îi pregătim pentru joburi care nu s-au născut încă. De aici derivă nevoia de a pregăti personalități capabile de a se adapta la schimbare, care să se întoarcă în școală, să învețe altă meserie și să nu considere că dispariția unui job este o catastrofă în viața lui activă. De aceea, îmi pun foarte multe speranțe în aceste discuții pe care le am în multe din județele țării, pentru că schimbul de informații cu profesorii, cu directorii de școli sunt de natură să ne ajute să facem po lege mai potrivită așteptărilor pe care societatea le are de la sistemul de învățământ, așteptări care nu sunt puține și noi suntem conștienți de lucrul acesta” a spus ministrul Ecaterina Andronescu, în timpul vizitei din județul Bistrița-Năsăud.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/616070792175659/

De asemenea, demnitarul a vorbit și despre situația privind imposibilitatea obținerii de finanțare pentru reabilitarea și modernizarea clădirii Colegiului Național Liviu Rebreanu, afirmând că în acest sens trebuie obligatoriu găsite soluții.

”Colegiul Național Liviu Rebreanu este un liceu de top din județul Bistrița-Năsăud (…) Nu ne mulțumește faptul că nu s-a reușit reabilitarea lui (….) Cumva, prin lege, trebuie să găsim formula ca liceul, clădirea liceului, să poată fi administrată de Primăria Bistrița și Primăria să își exercite rolul de administrator așa cum și-l exercită și în legătură cu celelalte școli pe care le-a reabilitat sau le are în proces” a precizat ministrul, care a mai afirmat că în cursul acestei zile se va deplasa și la Colegiul Național Liviu Rebreanu.

Totodată, ministrul afirmă că s-au purtat discuții și cu oamenii de afaceri din județ, despre care spune că au fost extrem de preocupați de forța de muncă necesară lor pentru a-și continua investițiile și pentru a obține un profit așteptat. ”Din acest punct de vedere, accentul trebuie să fie pus și pe dezvoltarea școlii profesionale și, în mod deosebit, a școlii duale, în care cel care vine din companie și investește în școală trebuie să aibă un cuvânt mai mare de spus în legătură cu modul în care facem evaluările în acea școală, în legătură cu modul în care se iau deciziile în acea școală. Cred că toate aceste lucruri sunt în sprijinul meu, pentru că deciziile pe care le luăm trebuie să fie decizii care au argumentația în ceea ce așteaptă sistemul de la decizia ministerială” a mai completat ministrul.