VIDEO: Nouă hotărâre a CNSU. Ministrul Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat au anunțat noi măsuri

 -  -  1626


Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, luni seară, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), că se impun o serie de reguli pentru cetăţenii care vin din ţări cu indice mai ridicat de infectare cu noul coronavirus decât cel al ţării noastre.

Astfel, potrivit ministrului Nelu Tătaru, cei care vin în țară și stau trei zile trebuie să prezinte la intrarea în ţară un test negativ, care să fi fost efectuat în ultimele 48 de ore, iar cei care vor să stea pe termen mai lung vor intra în carantină 14 zile.

Pentru cetăţenii care vin din ţări cu indice mai ridicat decât al ţării noastre se impun mai multe reguli. Cei care vin să stea pentru trei zile în România pot veni cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Cei care vin să stea pentru o perioadă mai lungă intră în carantină pentru 14 zile, cu posibilitatea ca în a opta zi să efectueze, la cerere, un test. Testul fiind negativ şi asimptomatic, la 10 zile pot ieşi din carantină. Ceilalţi rămân în continuare pentru cele 14 zile în carantină“, a declarat ministrul Sănătăţii. Acest mecanism intră în vigoare la data de 7 octombrie. Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat poate fi consultată mai jos:

Totodată, Tătaru a subliniat că pandemia cunoaşte o accelerare la nivelul României, motiv pentru care regulile impuse de autorități trebuie să ”revină în actualitate”. 

Și evoluţia, dar şi analiza au arătat că unii dintre noi nu au realizat încă că portul unei măşti poate să ne aducă într-o stare de linişte şi nu în faţa unei măşti a unui aparat de respirat. Cred că acele reguli care se impun sau care s-au impus trebuie să revină în actualitate. Suntem pe un trend ascendent în contextul unei luni septembrie marcată de reveniri la o posibilă normalitate. (…) Evaluarea INSP arată că în această perioadă am avut o creştere a numărului de localităţi cu indice peste 3 cumulat la 14 zile și raportal la mia de locuitori, precum şi a celor care au trecut într-un scenariu galben, cu un indice între 1 și 3. În acest context, s-au făcut evaluări la tot ce înseamnă activități de relaxare sau revenire la normal şi actualizări ale listelor ţărilor care au un indice ridicat”, a explicat Nelu Tătaru, completând că în acest context au fost luate deciziile cu privire la persoanele care vin în România din țări cu indice al infectărilor mai mare decât al țării noastre.

De asemenea, la rândul său, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a precizat că presiunea pe sistemul sanitar este una importantă.

”Presiunea pe sistemul sanitar este una extrem de importantă. Nu este neglijabilă, este o presiune care a dus ieri, ca exemplu, la 94 de cereri de transfer de pacienţi către alte unităţi sanitare. Au avut loc mai multe transferuri pe calea aerului din sudul ţării către Mureş, Bihor, Arad, Timişoara, chiar către Botoşani. Asta arată că sistemul începe să aibă un impact serios. Şi de aici, măsurile pe care le luăm devin extrem de importante”, a spus Arafat.

Hotărârea integrală adoptată în ședința CNSU de luni seara poate fi consultată mai jos:

Declarații de presă susținute de ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, și de șeful DSU, Raed Arafat, la finalul ședinței CNSU

Declarații de presă susținute de ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, și de șeful DSU, Raed Arafat, la finalul ședinței CNSU#NeluTătaru #RaedArafat #CNSU

Publicată de Ministerul Sănătăţii – România pe Luni, 5 octombrie 2020
0 notes
751 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *