VIDEO: O filmare de la înălțime arată fața nevăzută a Lacului Colibița

 -  -  2432


Lacul Colibița a fost golit parțial, pentru că lucrările de reabilitare ale barajului trebuie să înceapă. O filmare cu drona arată o altă față a lacului. În urma golirii parțiale, au rămas ziduri de beton care au stat mai bine de 3 decenii în adâncuri.

Colibita cu mai putina apa!

Publicată de Bask Marius pe Sâmbătă, 9 februarie 2019

Autoritățile județene spun că în câteva luni lacul va fi golit complet, iar lucrările la baraj vor trebui să înceapă, întrucât acestea sunt cuprinse în proiectul ,,Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița,  județul Bistrița Năsăud”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Valoarea investiției este de aproximativ 50 de milioane de euro, urmând să fie executate lucrări de curățare a lacului, de reabilitare a barajului și de consolidare a malurilor râului Bistrița Ardeleană conectat la lac.

Astfel, în urma lucrărilor se vor pune în siguranţă lucrările existente afectate de viituri și de uzură, dar se vor realiza și lucrări noi, toate acestea având scopul de a creşte capacitatea de apărare împotriva inundaţiilor, în condiţiile schimbărilor climatice actuale, pentru 12 localități cu aproximativ 114.000 locuitori, ceea ce reprezintă 36% din populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud.

În prezent s-au executat lucrări de golire parțială a lacului de acumulare. Operațiunea este necesară pentru ca specialiștii să poată avea acces la sistemul de etanșare a barajului (masca barajului) și să evalueze starea acesteia. De asemenea, în paralel se pregătesc toate materialele și utilajele necesare pentru desfășurarea lucrărilor. În scurt timp vor demara lucrările la mască și la golirea de fund, timpul estimat fiind de 5-6 luni.

Pe măsură ce lucrările vor înainta, condiționat de debitele afluente în lac și de viteza de umplere permisă pentru acest tip de baraj, în paralel, se va efectua reumplerea lacului de acumulare.

Specialiștii preconizează că lucrările vor fi finalizate în aproximativ 3 ani, termen condiționat de ritmul de asigurare a finanțării.

Sursa FOTO/VIDEO: Facebook – Bask Marius

0 notes
1557 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *