VIDEO: Pârtia de schi cheltuie 13.000 de euro/lună, dar e prost-manageriată! Administrația Ovidiu Crețu a ratat deschiderea sezonului deoarece bugetarii au fost în concediu! Stratul de zăpadă este de aproximativ 20 de centimetri, dar cu toate astea NU se schiază!

 -  -  4334


Bugetarii au fost LIBERI și pârtia de schi a fost IGNORATĂ! Chiar dacă stratul de zăpadă are 20 de centimetri și la Bistrița a nins de-o săptămână, pe pârtia din Wonderland NU s-a schiat niciun minut!

400.000 de euro au costat lucrările de consolidare a terenului!

Lacul de acumulare este plin, dar încă NU s-au finalizat lucrările de consolidare și utilajele au fost coborâte, în parcare. Membrana lacului de acumulare a fost lipită și s-au realizat ziduri de sprijin pentru a stopa terenul ce aluneca.

Ce NU s-a realizat!

 – NU s-au cumpărat cele 4 tunuri de zăpadă promise, pentru uniformizarea stratului de zăpadă. În schimb s-au alocat 20.000 de euro pentru achiziția unui generator de zăpadă care va fi amplasat în partea de sus a pârtiei. Deși au avut la dispoziție 1 an, achiziția s-a realizat abia în 20 decembrie!

 – Instalația de Ski-Lift NU s-a mai realizat, deoarece autoritățile locale NU s-au mai încadrat în termene și au ratat sezonul de schi 2018 – 2019.

Ce s-a realizat!

– s-a consolidat terenul din zona lacului de acumulare

– încă se lucrează la mărirea capacității de umplre a lacului, prin introducerea unor conducte subterane

– s-au construit toalete publice

– s-a construit un hangar pentru adăpostirea echipamentelor.

Primăria a cumpărat un TUN de zăpadă de 20.000 de euro!

Cele 4 tunuri de zăpadă existente au funcționat o zi, deoarece NU s-au înregistrat temperaturi sub -5 grade Celisius. Tunurile de zăpadă NU sunt puse în funcțiune dacă NU se înregistrează temperaturi sub – 5 grade Celisus. În 24, 25, 26 decembrie, la Bistrița s-au înregistrat 0 : – 1 grade Celsius… deci teoretic stratul de zăpadă permitea funcționarea pârtiei de schi.

Vara au frecat menta, iar acum sapă kilometri de șanțuri ca să mărească debitul de pompare pentru lacul de acumulare!

După ce s-au recepționat pârtia de schi, Primăria Bistrița și-a dat seama că lacul de acumulare se golește prea-repede, dacă cele 4 tunuri sunt puse în funcțiune! În consecință s-a decis mărirea  capacității de pompare și introducerea unor conducte care să alimenteze lacul de acumulare.

Toată vara NU s-a lucrat, iar pe iarnă s-au săpat șanțuri pentru mărirea capacității de pompare, dar lucrările se derulează încet, datorită condițiilor meteo și faptului că terenul e-nghețat.

Lucrările au fost sistate, deocamdată și ar mai fi de săpat aproximativ 400 de metri, până la stația de pompare, situată pe malul râului.

 

Pârtia de schi cheltuie 13.000 de lei/lună!

Pe bugetul din 2018, s-au alocat 725.000 de lei (160.000 de euro) pe întreținerea pârtiei de schi! La această sumă s-au adăugat lucrările de intervenție, în valoare de 1.8 MILIOANE de lei.(400.000 de euro) și încă 20.000 de euro pe tunul de zăpadă.

Primăria Bistrița administrează pârtia de schi și alocă sume importante pe întreținere: salarizare personal, curent, întreținere telescaun etc.

Schiorii pot urca pe jos, dar suprafața de alunecare este greu-practicabilă deoarece NU a fost amenajată! Cu toate că în 2018 s-au alocat 160.000 de euro și se cheltuie 13.000 de euro/lună pe funcționare, în continuare pârtia de schi este FULL de zăpadă, dar…  ne-funcțională!!

4 bookmark
0 notes
59 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.