VIDEO: Partidul Național Liberal își alege președintele pentru următorii patru ani. Orban vs. Cîțu

 -  -  31078


Partidul Național Liberal își alege astăzi președintele pentru următorii patru ani, Congresul desfășurându-se în Capitală. Actualul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu candidează la şefia partidului.

Potrivit preşedintelui Comisiei de organizare a congresului, Theodor Solojan, la lucrări şi-au înregistrat prezenţa 4.874 de delegaţi, circa 100 fiind din Bistrița-Năsăud.

La congres participă și preşedintele Klaus Iohannis, liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi cel al PMP, Cristian Diaconescu.

Iohannis: ”Viitorul președinte al Partidului Național Liberal va avea o misiune foarte, foarte grea

În prima parte a reuniunii, președintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs. Șeful statului a afirmat că viitorul lider al Partidului Naţional Liberal va avea o misiune foarte grea – de demonstra că PNL este în continuare cel mai important partid din România.

”Partidul Național Liberal este un partid viu, competiția deschisă a fost mereu posibilă și încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuții aplicate, pe moțiuni și pe proiecte.

Să nu ne amăgim, sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde anumite derapaje și atacuri la persoană, ca cele la care am asistat în ultimele luni.

Astfel de atitudini nu trebuie să mai vedem niciodată nu doar în interiorul PNL, ci la niciun partid din România.

Din păcate, s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure, care sapă credibilitatea unui partid puternic încercat.

Un partid care a avut curajul să-și asume responsabilitatea guvernării într-o perioadă extrem de dificilă, fiind astfel oricum expus criticii. Este păcat ca acest curaj să fie pus în umbră de atacuri din interior!

Viitorul președinte al Partidului Național Liberal va avea o misiune foarte, foarte grea. Să demonstreze, în primul rând, că Partidul Național Liberal este în continuare cel mai important partid din România, nu doar pentru tradiția sa, nu doar pentru istoria sa, indisolubil legată de destinul României moderne, nu doar pentru că milioane de români iubesc fibra liberală și valorile asumate de acest partid.

Ci pentru că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o țară dezvoltată, profund democratică, o țară care să recupereze rapid decalajele față de celelalte state din marea familie europeană.

Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat. Să nu uităm că am promis oamenilor, în 2020, patru ani de stabilitate politică, ani în care România să demareze și să finalizeze investiții structurale majore și reforme sistemice îndelung așteptate.

Astăzi, membrii Partidului Național Liberal își aleg conducerea pe care o consideră potrivită. De mâine însă ambele echipe trebuie să fie conștiente că menținerea unității partidului este esențială pe mai departe.

Cel mai important argument pentru necesitatea unității partidului este că România are nevoie de un liberalism puternic, care să acționeze ca un adevărat vector de modernizare și construcție pentru națiunea noastră.

Partidul Național Liberal se află în fața unui test de maturitate. Sunt convins că are capacitatea să arate că este un partid care își înțelege rolul în societatea românească, într-un moment când este mare nevoie de dovezi de responsabilitate, de înțelepciune, de unitate în jurul unor valori comune și de solidaritate în fața unor crize multiple.

Alegerile interne nu sunt doar despre a înlocui un lider cu un alt lider. Alegerile interne sunt despre proiecte mai bune, despre eficiență, despre înnoire și despre reconectare cu oamenii.

Partidul Național Liberal are obligația să își asculte alegătorii, să țină cont de lecția voturilor primite și să se adapteze la problemele reale ale prezentului.

Recent, făceam un apel la responsabilitate și maturitate către partidele din arcul guvernamental. Este un apel pe care îl reiterez, pentru că nu toți cei cărora le era adresat au manifestat aceeași responsabilitate și maturitate.

Atrag din nou atenția tuturor partidelor parlamentare că, dacă vom continua așa, riscăm să pierdem definitiv încrederea electoratului în mediul politic. Ar fi extrem de grav, pentru că, atunci când oamenii sunt dezamăgiți de cei care îi reprezintă, se creează un vid între ales și alegător, imposibil de umplut.

Dragi liberali, vă văd hotărâți pe toți cei de aici și știu că vă doriți cu toții un singur lucru – ca România să câștige! Să fie condusă de un guvern în care forța motrice este Partidul Național Liberal.

Este imperativ să depășim cât mai repede actuala criză.

Actuala guvernare trebuie fără doar și poate să continue, pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să își dea demisia.

Cu atât mai mult, când prim-ministrul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, întregul Partid Național Liberal ar trebui să dea dovadă de solidaritate și să îi susțină cu toate forțele.

Sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ele ar putea fi explicabile prin prisma luptei electorale interne.

Nu numai că Partidul Național Liberal trebuie să rămână în continuare la guvernare, dar eu cred că România poate avea un deceniu de guvernare de dreapta.

Ca acest lucru să fie posibil, este însă nevoie de fapte, de acțiuni concrete care produc beneficii palpabile pentru cetățeni, nu doar de discursuri și promisiuni.

Avem instrumentele necesare, avem planurile adecvate, avem fondurile care să ne permită să le punem în aplicare.

Să avem și înțelepciunea, și maturitatea de a ne reașeza cu toții la aceeași masă, masa discuțiilor despre soluții pentru România!

Este nevoie ca guvernul să își asume principii ferme și să le redea speranța oamenilor că pot avea un trai bun, un trai prosper aici, în țara noastră.

Prioritățile rămân neschimbate: românii vor investiții în sănătate și infrastructură, românii vor eliminarea birocrației și vor digitalizare, românii vor venituri mai mari și sprijin pentru categoriile vulnerabile. Românii vor o educație mai bună pentru copiii lor, românii vor să își îndeplinească visul european, al unui trai prosper într-o societate liberă și democratică.

România, ca și multe alte state europene, se confruntă în prezent cu provocări acute, cu multiple crize care se suprapun. Pentru a le gestiona cât mai bine, este nevoie un guvern eficient.

Guvernarea presupune însă, în primul rând, o muncă de echipă, cu parteneri care se bazează pe relații de respect și încredere reciprocă, iar Partidul Național Liberal are obligația față de români să continue să guverneze responsabil.

Guvernarea nu este un loc al ironiilor și al gâlcevii nesfârșite, în care unii parteneri se comportă că și cum ar fi într-o dezbatere pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă.

Guvernarea înseamnă responsabilitate, perseverență, tenacitate, dialog real cu cetățenii. Cine nu este pregătit pentru așa ceva nu poate guverna România.

Dragi liberali, eu am încredere că parteneriatul pe care l-am început acum mulți ani cu Partidul Național Liberal va continua și va produce multe beneficii pentru România.

Sunt încrezător că viitorul va fi unul bun pentru Partidul Național Liberal și că guvernarea va fi bine gestionată de liberali, care vor ști să susțină un Executiv racordat la provocările momentului și preocupat de dezvoltarea țării pe termen mediu și lung.

Contați mereu pe implicarea mea pentru a pune în aplicare programul pentru care românii ne-au oferit încrederea și sprijinul lor!

Un program care are în prim-plan o Românie normală, mai puțin afectată de scandaluri și dispute sterile și mult mai mult orientată spre creștere organică, spre bunăstare, spre șanse egale pentru toți, spre servicii publice moderne.

Cu alte cuvinte, o democrație consolidată și un viitor mai bun pentru fiecare român.

Eu vă mulțumesc și vă doresc mult succes la acest Congres! Văd că sunteți energizați și așa este bine, dar la final trebuie să fim o echipă”, a transmis Klaus Ioahnnis.

Au mai transmis mesaje în cadrul Congresului PNL liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi preşedintele PMP, Cristian Diaconescu. 

Ulterior, premierul Florin Cîțu a prezentat moţiunea cu care candidează la şefia partidului – “România liberală”. În timpul prezentării, premierul a fost întrerupt de mai multe ori în timpul discursului său de către susţinătorii lui Ludovic Orban, care l-au huiduit şi i-au cerut demisia. Actualul preşedinte al PNL a făcut apel la sală să înceteze cu acest comportament.

Florin Cîțu: ”Sunt un liberal convins şi mă voi bate pentru Partidul Naţional Liberal aşa cum nu au ştiut, nu au vrut sau nu au putut alţii să o facă”

Florin Cîţu s-a angajat ca, atât timp cât va fi preşedinte al PNL, deciziile vor fi luate împreună cu partidul.

Sunt un liberal convins şi mă voi bate pentru Partidul Naţional Liberal aşa cum nu au ştiut, nu au vrut sau nu au putut alţii să o facă. Vă vreau alături de mine în această bătălie, care nu e doar a Partidului Naţional Liberal, ci şi a României. Voi lupta pentru refacerea coaliţiei de guvernare, dar niciodată nu voi permite ca PNL să fie îngenuncheat. Noi suntem liberali şi trebuie să ne purtăm ca atare. Eu sunt un liberal convins“, a declarat acesta, punctând că respectă principiile liberale în politică, dar şi în viaţa personală.

Şi nu fac compromisuri. Pentru mine, şi sunt sigur că şi pentru dumneavoastră, proprietatea privată este sfântă, iar antreprenorii sunt eroi. Şi mai este ceva foarte important pentru mine: sărăcia trebuie eradicată din România şi vă garantez că doar noi, liberalii, avem soluţia. Se numeşte România Liberală! Eu nu vă voi propune niciodată că facem din PNL o copie a PSD. Niciodată! Noi suntem Partidul Naţional Liberal! Eu nu doresc ca PNL să fie mare prin mesaje populiste sau prin migraţie politică. Vom face ca Partidul Naţional Liberal să fie cel mai mare partid din România”, a mai declarat Florin Cîţu.

Ludovic Orban: ”Noi, liderii, suntem nimic fără voi, baza PNL

La rândul său, Ludovic Orban Orban a prezentat în fața delegaților prezenți la Congrea raportul de activitate ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal, care a fost aprobat de Congres, dar și realizările din plan intern și extern ale partidului sub conducerea sa, punctând că tot ceea ce s-a realizat se datorează fiecăruia dintre membrii PNL. Orban candidează la Congres cu moţiunea “Forţa Dreptei”,

”Daţi-mi voie să încep prin a vă transmite respectul meu, recunoştinţa, aprecierea pentru munca depusă de fiecare membru al PNL în cei patru ani de activitate. Fără efortul fiecăruia dintre dumneavoastră nu am fi putut realiza nimic, pentru că noi, liderii, suntem nimic fără voi, baza PNL. (…) În condiţii grele, cu un PSD care a capturat aproape integral toate poziţiile statului, cu un PSD cu o majoritate parlamentară apăsătoare, cu un PSD agresiv care a încercat să facă praf justiţia, economia, să diminueze atribuţiile preşedintelui şi a tuturor instituţiilor pe care nu le controla, PNL a dus o luptă de zi cu zi, săptămână cu săptămână, lună cu lună împotriva PSD şi a reuşit să înfrângă această ciumă roşie, să scoată de la guvernare PSD şi a reuşit cu adevărat să îndrepte România în direcţia bună”, a spus Orban.

Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori.

A doua zi după Congres, duminică, va avea loc Consiliul Naţional al PNL, cu 2.000 de delegaţi, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid.

3 notes
203 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *