VIDEO: Percheziții în șase județe, printre care și Bistrița-Năsăud, la locuințele unor persoane și la sediile unor firme bănuite de săvârșirea mai multor infracțiuni

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava și polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava efectuează, luni dimineața, zeci de percheziții în șase județe din țară, printre acestea numărându-se și Bistrița-Năsăud. 

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, sunt puse în aplicare 83 de mandate de percheziţie domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deţinute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum şi sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice din judeţele Suceava, Bihor, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mehedinţi şi Gorj.

Perchezițiile sunt efectuate într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României de ţigarete peste limita legală, trafic de migranţi, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, precum şi infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

”În cauză s-a reţinut că, începând cu luna noiembrie 2021, mai mulţi cetăţenii români au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop traficarea de ţigarete de provenienţă extracomunitară, precum şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, activităţi care s-au derulat cu precădere pe raza judeţelor Bihor, Suceava, Maramureş şi Mehedinţi. Totodată, cu ocazia activităţilor de cercetare şi documentare a activităţilor infracţionale, au fost constatate şi alte infracţiuni aflate în strânsă legătură cu acestea, respectiv infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, infracţiuni de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept şi infracţiunile de dare şi luare de mită. De asemenea, în prezenta cauză se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, faptă comisa în contextul declanşării şi desfăşurării conflictului armat din Ucraina. În condiţiile în care autorităţile ucrainene au introdus măsuri restrictive de circulaţie faţă de cetăţenii proprii, unii dintre aceştia au încercat să treacă în mod fraudulos frontiera de stat cu România”, se arată în comunicatul DIICOT.

Acţiunea este realizată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Iaşi, B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Craiova, S.C.C.O. Maramureş, S.C.C.O. Covasna, S.C.C.O. Mehedinţi, S.C.C.O. Gorj, I.P.J. Oradea-SICE, I.P.J. Bistriţa Năsăud – S.I.C.E., I.P.J. Satu Mare – S.I.C.E.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

La acţiune participă şi forţe din cadrul Jandarmeriei Române.